Logo hartvanzuidplas.nl
Wethouder en burgemeester in gesprek met een afvaardiging van de kinderraad.
Wethouder en burgemeester in gesprek met een afvaardiging van de kinderraad. (Foto: Erik van Leeuwen)

Kinderraadslid Lucas: ‘Die looproutes zijn net doolhoven’

  •   104 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeente gaat kijken of er deze zomer nog wat extra activiteiten georganiseerd kunnen worden voor de jeugd in de leeftijd van 12-13 jaar. Dat is de uitkomst van het gesprek dat burgemeester Han Weber en wethouder Jan Verbeek hadden met een vertegenwoordiging van de kindergemeenteraad.

Door Erik van Leeuwen

Die kindergemeenteraad heeft dit jaar wat Verbeek noemde een ‘pechjaar’. Vanwege de coronapandemie kon het plan van de huidige raad van vertegenwoordigers van alle basisscholen in Zuidplas niet doorgaan. “Jullie plan om alle dorpen van Zuidplas plasticvrij te maken was zo ambitieus”, zei Verbeek. “Het is ontzettend jammer dat we dit niet kunnen uitvoeren.”

“Maar we leven in de tijd waarin we vooral kijken wat wel mogelijk is”, haakte burgemeester Weber in. Hij vroeg kinderburgemeester Vienne Zwarteveld en haar vier mederaadsleden wat zij leuk vinden om nog te organiseren. Daar kwam een duidelijk antwoord op: activiteiten. 

“Een speurtocht lijkt mij leuk”, zei Sara. “Ja, levend Stratego”, zag ook Ralph helemaal zitten. “Of Weerwolven, dat is ook goed te doen." Lucas had al nagedacht over de praktische haalbaarheid van het spel. Weber werd meegenomen in het enthousiasme van de groep: "Dat moet mogelijk zijn."

Herkansing
Een ander vast onderdeel is dat de leden van de kinderraad een bezoek brengen aan de Tweede Kamer. Ook dat moest worden geschrapt. Verbeek had goed nieuws. “Volgend jaar gaan we met de nieuwe en huidige kindergemeenteraad naar Den Haag.”

Hij en de burgemeester wilden ook weten hoe de kinderraad de voorbije periode heeft ervaren. “In het begin was het wel veel binnen zitten”, reageerde Vienne. “Maar op een gegeven moment ga je buiten toch je vrienden opzoeken.” 

Met het gamen is het volgens Lucas allemaal best meegevallen. “Een halfuurtje per dag, schat ik.” De jonge inwoner van Moordrecht had ook een mening over alle looproutes. “Dat zijn net doolhoven.”

Weber deelde die mening. “Je moet het gemeentehuis eens zien. Mis je het koffieapparaat, dan moet je het rondje helemaal opnieuw maken omdat het eenrichtingsverkeer is.”

Meer berichten