Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

Gemeente: geen 9000 woningen Vijfde Dorp

Algemeen Vijfde Dorp 809 keer gelezen

Zuidplas – De gemeente Zuidplas heeft in een reactie laten weten dat het Vijfde Dorp zeker geen 9000 woningen gaat tellen. Woensdag 17 juni werd tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over plancapaciteit van de woningbouw in Zuidplas gezegd dat er verkenningen zijn naar 9000 woningen in het middengebied.

Erik van Leeuwen

“Vierduizend woningen, dat is en blijft het uitgangspunt van ons in de onderhandelingen”, laat een woordvoerder van de gemeente woensdagmiddag in een reactie weten. Volgens hem is dat getal van 9000 een vergissing. “Het zijn 5000 woningen aan de dorpen en 4000 van het Vijfde Dorp. Dat is het aantal dat komt uit de concept-ontwikkelvisie.”

Tijdens de hoorzitting werden de landelijke woonontwikkelingen en -trends besproken, maar ook de woningopgave in drie belangrijke provincies, waaronder Zuid-Holland. Diverse Kamerleden dringen aan op meer en snellere woningopbouw, omdat het woningtekort de komende tien jaar nog verder oploopt.

In de presentatie kwam het aantal geplande woningen voor het Vijfde Dorp van Zuidplas naar voren. “Er worden nu verkenningen gedaan naar 9000 woningen, maar kunnen dat niet meer worden?” vroeg Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis (VVD) aan Klaas Spanenburg, coördinator wonen van de provincie Zuid-Holland. “De Zuidplaspolder is ooit bedoeld voor tussen de vijftien- en dertigduizend woningen. 9000 lijkt me dan wat weinig.”

Te complex
“Het klopt dat er ooit 30.000 woningen zijn ingetekend”, reageerde Spanenburg. “Maar de Zuidplaspolder is complex om in te bouwen vanwege de bereikbaarheid, bodemgesteldheid en ook de stikstofproblematiek.” Spanenburg gaf aan dat de huidige plannen van 9000 woningen een mooie mix bevatten. “Met dertig procent sociaal, maar ook met woningen in het topmilieu.”

Volgens hem is meer bouwen niet wenselijk. “Als je dat wilt, moet je een zak geld meenemen. Er is nauwelijks slechtere grond om op te bouwen, er is een geurcirkel waardoor het uitkopen van agrarische bedrijven een dure aangelegenheid wordt. Daarnaast loopt er nog een leiding door het gebied.”

De woordvoerder van de gemeente zegt dat er nog druk wordt ‘geschaakt’ tussen de partijen. “Er is een gezonde spanning tussen het individueel belang per partij en het projectbelang.”