Longarts Karin van Assen.
Longarts Karin van Assen. Foto: pr

Longarts over de soms heftige nasleep van corona: 'Doseer je activiteiten'

Algemeen 2.229 keer gelezen

Gouda – De ene patiënt doet een aantal weken na ziekenhuisopname weer zijn eigen boodschappen, de andere heeft lange tijd last van heftige naweeën. Corona blijkt ook op de lange termijn een verraderlijke ziekte.

Longarts Karin van Assen van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda houdt samen met de internisten en andere longartsen een vinger aan de pols bij herstellende coronapatiënten. 

“Er is geen duidelijke lijn in te trekken. Sommigen herstellen heel vlot, ook als ze op de intensive care hebben gelegen, maar ongeveer 30 tot 40 procent van de mensen die wij als longartsen hebben gezien, hebben echt moeite om alles weer op te pakken en blijven hoesten, zijn kortademig en snel vermoeid.”

Van Assen benadrukt dat deze cijfers nog kunnen veranderen. Alle coronapatiënten worden drie weken na ontslag gebeld en na drie maanden volgt een fysieke controle. “De grootste groep, die tijdens de piek in april was opgenomen, hebben we dus nog niet teruggezien.”

Herstel 
Van Assen adviseert coronapatiënten vooral om activiteiten te doseren. Ze moeten zich realiseren dat ze niet in korte tijd weer de oude zijn. “Dus werk met gezond verstand aan je herstel, forceer het niet.” Vooral de vermoeidheid en kortademigheid hebben veel impact.

Sommige patiënten die Van Assen heeft gezien zitten in een lang revalidatietraject, al is dit een minderheid. “Dat zijn mensen die helemaal niks meer konden, die ploften na vijf stappen naar de badkamer hier op de afdeling weer uitgeput op bed en moesten dan een half uur bijkomen.”

Een positieve uitzondering was een man van 75 die snel na opname op de corona-intensive care zijn leven weer kon oppakken. “Hij lag daar vijf dagen maar trok het niet. Je moet je voorstellen dat daar al het personeel in pakken rondloopt, alle patiënten liggen aan de beademing en overal om je heen klinken piepjes. Deze man hebben we naar de afdeling gehaald en intensief begeleid. Drie weken na ontslag uit het revalidatiecentrum zei hij aan de telefoon: 'Ik doe mijn eigen boodschappen weer’. Dat is mooi om aan terug te denken.”

Puzzel
Inmiddels is het ziekenhuis weer in wat rustiger vaarwater gekomen. Van Assen: “Dat is heel fijn. We zijn nog wel erg zoekende hoe we weer kunnen opstarten met ons reguliere werk zonder personeel te overbelasten.”

Die zoektocht geldt ook voor de patiëntenzorg. Er wordt nog steeds van dag tot dag bekeken hoe de ziekenhuiscapaciteit optimaal kan worden benut. “Dat is best een puzzel en kost veel tijd. Dingen die geen spoed hebben kunnen op een gegeven moment wel spoed worden. Soms kun je wel opereren, maar dan is er geen opvang omdat er geen verpleegkundigen zijn.”

Corona heeft tot veel verbondenheid geleid onder het personeel in het GHZ, en die sfeer is nog steeds te merken in het ziekenhuis. Maar nog niet alles is terug bij het oude. 

De RIVM-richtlijnen worden strikt nageleefd: personeel gaat via een andere ingang naar binnen om gescheiden te blijven van de patiënten, bezoek wordt minimaal toegelaten en er wordt nog veel op afstand geregeld via (video)bellen.

Momenteel (dinsdagmiddag 16 juni, red.) liggen er nog twee coronapatiënten in het GHZ, waarvan één op de intensive care. Heel anders was het tijdens de piek in april, toen er tussen de 30 en 35 coronapatiënten lagen. 

Van Assen: “Iedereen was er dag en nacht mee bezig. Veel van ons hebben in die periode lange dagen gemaakt, en slecht geslapen. Dit hoort natuurlijk bij ons vak, maar wij zijn ook maar mensen. Gelukkig hadden we veel steun aan elkaar.”