“Wij vinden het belangrijk dat de afzonderlijke dorpen binnen Zuidplas een eigen gezicht en identiteit houden”, zegt wethouder Schuurman.
“Wij vinden het belangrijk dat de afzonderlijke dorpen binnen Zuidplas een eigen gezicht en identiteit houden”, zegt wethouder Schuurman. Foto: Erik van Leeuwen

Hoe Zuidplas eruitziet in 2040, bepalen inwoners nu

Algemeen 561 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Hoe moet Zuidplas er in 2040 of 2050 uitzien? Om die vraag draait het bij de Omgevingsvisie, waarmee de gemeente Zuidplas deze weken online door de dorpen toert. “We hebben alle input van inwoners nodig”, zegt wethouder Jan Willem Schuurman.

Door Erik van Leeuwen

Met de kennis van nu de toekomst van Zuidplas bepalen; dat is niet eenvoudig. “Het is en blijft een visie en die zal continu onderhevig zijn aan andere inzichten”, zegt Schuurman. “Zuidplas is nooit af. In 2025 niet en ook niet in 2040.”

De omgevingsvisie is een verplicht ‘instrument’ vanuit de Omgevingswet, die op 1 januari 2022 in werking moet treden. Eigenlijk zou dat een jaar eerder zijn, maar vanwege de coronacrisis besloot de landelijke overheid de gemeenten een jaar respijt te geven. 

De visie gaat over alles wat met de fysieke leefomgeving te maken heeft. “Dat begint al thuis als je de deur uitstapt en in de openbare ruimte komt. Het is alles om ons heen, van natuur tot bebouwde omgeving”, legt Schuurman in het kort uit. “Hoe we die omgeving in de toekomst moeten inrichten, willen we graag weten van de inwoners. Wat missen we? Wat moet er vooral niet komen?”

Campagne
Daarvoor wordt dan ook het contact met de inwoners in de vier dorpen gezocht. ‘Samen maken we Zuidplas. Dé plek om te wonen, werken en recreëren', zo luiden kop en onderkop van de campagne die inwoners oproept om het Zuidplas van de toekomst in kaart te brengen.

“We hopen een duidelijk beeld te krijgen. Niet een vuistdik rapport, maar een handzame samenvatting met de denkrichtingen in hoofdlijnen. Het is een concept waarmee wij als college en de gemeenteraad een toekomststrategie kunnen bepalen.”

Niet dat er niets is of dat er vanaf het nulpunt begonnen moet worden. Zuidplas mag dan pas tien jaar bestaan, de vier dorpen hebben al een eeuwenlange geschiedenis en cultuur opgebouwd. “Wij vinden het belangrijk dat de afzonderlijke dorpen binnen Zuidplas een eigen gezicht en identiteit houden”, vervolgt Schuurman. “Elk dorp heeft zijn unieke kenmerken, van natuur tot cultureel erfgoed.”

Zelf is hij dorpswethouder van Moordrecht. “Een typerend dijkdorp omringd door de Hollandsche IJssel en de polders. Elke keer als ik er ben, geniet ik.”

Kompas voor de toekomst
Op het verleden kan geen invloed meer worden uitgeoefend, op de toekomst wel. “De omgevingsvisie fungeert in feite als kompas voor die toekomst”, stelt Schuurman. Een toekomst die vol uitdagingen zit, al is dat maar vanwege de bouwopgave die Zuidplas vanuit het Rijk heeft gekregen. Met het Vijfde Dorp als grootste uitdaging. “Dat goed inpassen is een uitdaging. Juist daarom zijn keuzes belangrijk. Het gaat erom het perspectief te schetsen voor 2040.”

Veelgehoorde sterke punten van Zuidplas zijn het dorpse karakter en het vele groen van weilanden en bossen, en blauw van water. “Dat wordt altijd zeer geprezen”, zegt Schuurman. “Binnen die diverse thema’s kan voor vele richtingen gekozen worden. Wat doe je met je energieopwekking met bijvoorbeeld zonneparken? Antwoorden op die vragen willen we graag horen tijdens de inwonersavonden. Met elkaar kunnen we Zuidplas nóg een beetje mooier maken.”

Moordrecht beet het spits af met de eerste van de vier onlinebijeenkomsten. Deze week is het de beurt aan Nieuwerkerk aan den IJssel (woensdag), volgende week kunnen Moerkapelle (maandag 29 juni) en Zevenhuizen (dinsdag 30 juni) hun bijdrage leveren.