De coalitiepartijen hebben een fatwa uitgesproken over windenergie.
De coalitiepartijen hebben een fatwa uitgesproken over windenergie. Foto: Wikimedia Commons/Rudolphous

Deur dicht voor energieshoppers

Algemeen 367 keer gelezen

Zuidplas – Het college en de gemeenteraad van Zuidplas vinden dat binnen de regionale energieopgave elke gemeente in zijn eigen deel moet voorzien. “De taart is verdeeld en ieder heeft z’n eigen taartpunt”, zei wethouder Jan Verbeek vorige week tijdens een debat waarin partijen hun vragen bij de Regionale Energie Strategie (RES) konden stellen.

Door Erik van Leeuwen

De regio Midden-Holland dient binnenkort een gezamenlijk bod in voor de RES, waarin het gaat om 1567 terajoule aan weersafhankelijke energie. Zuidplas wil daarvan 345 terajoule voor haar rekening nemen. Dat staat gelijk aan het lokale energieverbruik.

In de gemeenteraad bestaat vanaf het begin van het proces van de RES de angst dat Zuidplas een groter deel voor de kiezen krijgt. Dat gevoel kwam woensdag 24 juni opnieuw naar voren. “De Krimpenerwaard is grotendeels stiltegebied, Gouda heeft beperkte ruimte en Bodegraven-Reeuwijk ligt in het Groene Hart. Blijven over Waddinxveen en Zuidplas”, zo gaf raadslid Pien Meppelink (CDA) de angst weer dat Zuidplas het energieafvoerputje van de regio wordt.

Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) riep op tot solidariteit in de regio. “Want alleen daarmee komen we verder.” Wethouder Jan Verbeek stelde dat die solidariteit goed is, maar dat ‘het geen vrijbrief mag zijn’ om het energieprobleem naar een andere gemeente door te schuiven. Volgens hem zijn er in de regio goede afspraken gemaakt. “We hebben goede gesprekken gehad hierover, nee, dat waren geen onderhandelingen.”

Zonne-energie
Zuidplas is als de dood straks opgescheept te zitten met een veelvoud van de 345 terajoule die volgens de RES opgewekt moet worden. Aan de eigen opgave voldoen is al lastig genoeg, stellen de partijen. De opdracht wordt nog eens lastiger gemaakt door de begrenzingen die het gemeentebestuur zichzelf oplegt. De coalitiepartijen hebben een fatwa uitgesproken over windenergie, dus moet het komen van zonne-energie. Diverse partijen zien het opwekken ervan zitten via in eerste instantie daken. “Daarna in de wei”, aldus Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie/SGP). Onrendabele landbouwgrond is volgens het CDA een optie.

De oppositie denkt iets anders over windenergie. D66 vindt het niet verstandig om wind nu al uit te sluiten, PvdA/GroenLinks is al een stukje verder en kon precies vertellen waar windmolens konden komen. “Langs de snelwegen”, stelde Jacques Bovens. De VVD heeft zichzelf in het energiedossier een status apart toebedeeld. De partij liet haar weerzin tegen het proces en opgave duidelijk merken. 

“Het is een landelijk probleem dat ook landelijk opgelost moet worden”, aldus woordvoerder Annika van Gerwen. Volgens haar is de opgave vanuit het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie onmogelijk. “Met wind en zon alleen gaan we het niet redden. Je ontkomt niet aan kernenergie, maar dat is een zaak voor Den Haag.”

Haalbaarheid en betaalbaarheid 
Een groot bezwaar van de liberalen is dat zij het proces te ‘abstract’ vinden. Wie de prijs moet betalen is nog onduidelijk en ook dat zint de grootste fractie van Zuidplas niet. Van Gerwen: “Wij twijfelen aan de haalbaarheid en betaalbaarheid van de opgave.” ChristenUnie/SGP deelt de ongerustheid. Van Verdoes mag de RES niet leiden tot ‘energiearmoede’. Volgens wethouder Verbeek is het op dit moment nog niet duidelijk wat de energietransitie Zuidplas gaat kosten.

Diverse partijen opperden ook om zicht te blijven houden op innovatieve ontwikkelingen. Pien Meppelink (CDA) wees op een geluidswal in het dorp Oostwold in Groningen. “Aan de dorpse kant mooi groen, aan de kant van de weg volgehangen met zonnepanelen. Daarmee is het dorp zelfvoorzienend in elektriciteit. Misschien een idee voor Zuidplas. We krijgen hier immers ook een geluidswal.”