Logo hartvanzuidplas.nl
Een supermarkt in de buurt, goede sportvoorzieningen, groen en goede zorg zijn voor inwoners het belangrijkst.
Een supermarkt in de buurt, goede sportvoorzieningen, groen en goede zorg zijn voor inwoners het belangrijkst. (Foto: Erik van Leeuwen)

Nieuwerkerk als paradijsje op aarde

  •   267 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Blijf met je handen af van het Hitlandgebied. Dat was de belangrijkste boodschap van inwoners van Nieuwerkerk op de ‘meedenkavond’ voor de omgevingsvisie maandag.

Door Erik van Leeuwen

De gemeente Zuidplas maakt bij de totstandkoming van de omgevingsvisie een tournee langs alle dorpen. Moordrecht en Moerkapelle gingen Nieuwerkerk vorige week al voor. Vanavond is Zevenhuizen het laatste Zuidplas-dorp waar inwoners wordt gevraagd input te leveren voor hoe Zuidplas er in 2040 moet uitzien. 

De omgevingsvisie is een instrument voor de Omgevingswet, die per 1 januari 2022 alle huidige regel- en wetgeving gaat regelen.

‘Samen maken we Zuidplas’ is de naam van de tournee, maar als het aan de aanwezige inwoners van de Nieuwerkerkse onlinebijeenkomst ligt, hoeft er in de toekomst niet zo veel te gebeuren aan hun dorp. De ‘hoofdstad’ van Zuidplas is zo ongeveer een paradijsje op aarde volgens Marieke van der Putten. “Heerlijk, fijn en compleet”, vatte ze ‘haar’ Nieuwerkerk samen.

“Als je van je werk komt en je rijdt Nieuwerkerk binnen, ben je echt thuis”, zei Floris Korteweg. “Je hebt alles binnen handbereik: winkels, een grote stad om de hoek, groen. Jammer dat nog niet iedereen dat weet, want vorige week kenden maar twee van de acht kinderen met wie ik een kinderfeestje had de speeltuin in Hitland.”

De bereikbaarheid van Nieuwerkerk werd geroemd. “Voor grotere winkels stap je op de fiets en je zit zo in Alexandrium voor de Mediamarkt en Daka. Van mij hoeven dat soort winkels niet in Nieuwerkerk te komen. Kleinschalige winkels, zoals die er nu zijn, zijn prima”, liet Gerwin Koolhaas weten.

Onder de dertig deelnemers aan de digitale meedenkavond werd ook een poll gehouden. Daarbij bleek de Nieuwerkerker weinig te verschillen van de Moordrechtenaar en Moerkapellenaar. Driekwart van de ondervraagden vindt een supermarkt in de buurt het belangrijkst. Goede sportvoorzieningen, groen en goede zorg completeren de top-4.

Groen
Dat een groen Nieuwerkerk wordt gewaardeerd, werd maandag ook duidelijk. Volgens Marieke van der Putten, als lid van de belangenvereniging ’s-Gravenweg niet helemaal onpartijdig, heeft Nieuwerkerk bij Hitland een stukje uniek en historisch landschap. “Bij ons is de ’s-Gravenweg nog zoals die vroeger was. Met die inkijkjes en vergezichten. Bij de ’s-Gravenweg in Capelle is alles volgebouwd.”

“Daarom moet Hitland Hitland blijven”, vulde Floris Korteweg aan. “Anders loop je het risico dat het één verstedelijkt gebied wordt en dat we een buitenwijk van Rotterdam worden”, kopte Van der Putten de voorzet in.

Waren er dan helemaal geen kritiekpunten? Jazeker, besturend en politiek Zuidplas moet aandacht hebben voor een verrommeling in groene gebieden en moet ook oog hebben voor functies op een juiste locatie. “Ik vind uitstraling heel belangrijk”, reageerde Korteweg. “Vanaf de A12 ziet Nieuwerkerk er niet heel mooi uit met een caravanstalling.”

Ook over windmolens waren de Nieuwerkerkse meedenkers het roerend eens. Van der Putten: “Voor die kolossen is geen plaats in Nieuwerkerk.”

Meer berichten