Logo hartvanzuidplas.nl

College bespreekt met aanbieders aanleg glasvezel in dorpen

  •   keer gelezen

Zuidplas - Twee landelijk opererende partijen hebben gemeente Zuidplas aanbiedingen gedaan om de hele bebouwde kom te 'verglazen'. Het college juicht de ontwikkelingen toe en is in gesprek over de voorwaarden voor de aanleg van glasvezel in alle dorpen.

Dit hebben burgemeester en wethouders de gemeenteraad laten weten in antwoord op vragen die D66 had gesteld over de aansluiting van het buitengebied van Zuidplas op glasvezel. Op dit moment worden alle straten buiten de bebouwde kom aangesloten. 

D66 had gevraagd of het college zijn invloed heeft aangewend om aanpalende straten en wijken te laten meeliften op de aanleg. Volgens het college is bij Glasvezel Buitenaf inderdaad om een uitbreiding van het gebied gevraagd voor een aantal straten binnen de bebouwde kom die een landelijke uitstraling hebben. 

'Glasvezel Buitenaf heeft aangegeven dat hier voldoende datasnelheid op de reeds aanwezige coax-/koperkabel aangeboden kan worden en dat deze straten zodoende buiten de scope vallen', zo schrijft het college de gemeenteraad.

Dat zich nu andere aanbieders bij de gemeente hebben gemeld voor aanleg van glasvezel in de dorpen, juicht het college toe. Na het zomerreces wordt een plan naar de raad gestuurd.

Vertraagd
Door vergunningentrajecten, slappe grond, het feit dat delen van het tracé in particulier eigendom zijn en een aantal huisaansluitingen door Covid-19 zijn uitgesteld, zijn de werkzaamheden in het buitengebied vertraagd, bevestigt het college aan de raad na D66-vragen over de planning.

De eerste diensten worden naar verwachting geleverd in november. Afronding van het hele plan voor snel internet in het buitengebied, staat nu gepland voor januari.

Het college heeft toegezegd bij de aannemer te zullen aandringen op betere communicatie bij eventuele afsluiting van wegen. De Zuidelijke Dwarsweg moest onlangs tussen de 2e en 3e Tochtweg worden afgesloten, omdat er sprake was van vervuilde grond.

Meer berichten