Logo hartvanzuidplas.nl
Kate van Rossem (links) - architect van ‘Zuidplas plasticvrij’ - kinderburgemeester Vienne Zwarteveld en wethouder Jan Verbeek werkten eendrachtig samen.
Kate van Rossem (links) - architect van ‘Zuidplas plasticvrij’ - kinderburgemeester Vienne Zwarteveld en wethouder Jan Verbeek werkten eendrachtig samen. (Foto: Erik van Leeuwen)

'Plastic is slecht voor het milieu en het ziet er op straat niet uit'

  •   70 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Bewapend met afvalzakken en ‘grijpers’ gingen woensdagmorgen leerlingen van groep zeven van de Montessorischool op pad om de buurt te ontdoen van zwerfplastic. Zij kregen daarbij hulp van vijf leden van de kindergemeenteraad en wethouder Jan Verbeek. “Dat plastic hoort niet op straat.”

Door Erik van Leeuwen

Het had hét evenement moeten worden van de kindergemeenteraad van dit schooljaar: het plasticvrij maken van alle dorpen in Zuidplas. 

In juni, zo waren de plannen, zouden bovenbouwleerlingen van alle basisscholen Nieuwerkerk, Moordrecht, Zevenhuizen en Moerkapelle plasticvrij maken. Een prachtig initiatief, maar zoals voor alle activiteiten gold na 16 maart: corona zette er een streep doorheen.

Toch kwam het woensdag in Nieuwerkerk tot een miniversie. Een flinke vertegenwoordiging van de kindergemeenteraad, mét kinderburgemeester Vienne Zwarteveld en loco-kinderburgemeester Max Koenen, trok er met leerlingen van groep zeven van de Montessorischool een uurtje op uit om het Oude Dorp en Dorrestein plasticloos te maken. Daarbij werd ook het andere restafval niet vergeten.

Ze kregen hulp van wethouder Jan Verbeek. “We gaan vandaag Nieuwerkerk mooier, beter en vooral schoner maken”, sprak hij de schoonmaakploeg toe. “Het is jammer dat dit niet in alle dorpen kan, maar met deze lightversie geven we het idee nog wel vorm.”

Dat vond ook kindergemeenteraadslid Kate van Rossem, de ‘architect’ van Zuidplas Plasticvrij. “Plastic is slecht voor het milieu en het ziet er op straat ook niet uit”, zo maakte de leerling van de Montessorischool duidelijk. Haar school zei meteen ja toen de vraag kwam of die wilde meedoen aan de miniversie van de plasticvrije dag. “Het sluit prima aan bij onze visie”, zei directeur Peter Rietveld. 

“We streven ernaar om een afvalvrije school te zijn.” De school houdt ook nog wat aan de actie over, vertelde de wethouder. “Het plastic dat we vandaag verzamelen wordt vergruisd en van al die kleine deeltjes maken we vijftien lampen, voor elke school in Zuidplas één. Daarmee dragen we ook bij aan de circulaire economie.” 

Meer berichten