Logo hartvanzuidplas.nl
Tessa de Groot werd verlegen van al het applaus dat haar ten deel viel aan de Hoofdweg-Zuid.
Tessa de Groot werd verlegen van al het applaus dat haar ten deel viel aan de Hoofdweg-Zuid. (Foto: Erik van Leeuwen)

Diploma drive-thru voor Thorbecke-geslaagden

  •   445 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Geen eindexamen, tot daaraan toe, maar geen feestje voor de geslaagden, dát kon natuurlijk niet. Dus bedachten twee docenten van het Thorbecke College een Nieuwerkerkse ereronde voor geslaagde mavo-leerlingen: een heuse diploma drive-thru.

Door Erik van Leeuwen

Patrick van Baarle en zijn dochters posteerden zich donderdag om even voor zevenen in het ‘applausvak’ op de omloop aan de Hoofdweg-Zuid. Ze waren bewapend met toeter en tekstborden met teksten voor Tessa. Tessa is Tessa de Groot, die even later in een versierde auto met haar ouders langs het applausvak kwam rijden. Jan Teekens en Jelly Muurling, docenten van het Thorbecke College, klapten hun handen stuk, Van Baarle toeterde erop los, dochter Lara (‘We kennen elkaar al superlang, want onze moeders zijn hartsvriendinnen’) zette het op een gillen. De geslaagde werd er verlegen van. “Wow, wat gaaf.”

Het applausvak was het eerste van vijf stops waar de zestig geslaagden van het Thorbecke College langs werden geleid. “Het is iets anders dan andere jaren”, vertelde bedenker en gymleraar Arjan van Zanten met lichte ironie. “Normaal huren we ergens een zaaltje, maar met zestig leerlingen en aanhang was dat in deze coronatijd onmogelijk.”

Een mini-variant van de traditionele diploma-uitreiking organiseren, vonden de docenten geen goed idee. Dus bedachten Van Zanten en Inge Spaander, docent media, een coronaproof ‘eindexamenfeest’, waardoor de leerlingen toch om - in de woorden van Van Zanten - met een ‘pang’ afscheid konden nemen van hun middelbareschooltijd. “Die kinderen wegsturen met alleen maar een diploma, never nooit”, reageerde Jan Teekens. “Het feest ter afsluiting van je schooltijd, dat blijft je altijd bij.”

Na het ontvangen van applaus, waren er een fotomoment bij het laagste punt van Nederland, een ijscocar en een door leraren opgenomen examenlied in Hitland, en de afsluiting op school. Daar vormden na een ‘silent disco’ de diplomaondertekening en -uitreiking het slotstuk van een uniek feest.

Meer berichten