Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: archief HvH

Corporaties komen geld tekort voor bijna helft huizen

  •   51 keer gelezen

Regio - De bouw en verduurzaming van betaalbare huurwoningen in de regio Haaglanden, Midden-Holland en Rotterdam wordt ernstig bedreigd. Dit blijkt uit een afgelopen week verschenen onderzoek over de investeringscapaciteit van woningcorporaties. Ze komen tien miljard euro tekort.

Gemeenten, woningcorporaties en provincie vragen de minister om nu maatregelen te nemen. Jan Hordijk, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Ruimte Wonen Midden-Holland en wethouder Wonen in Zuidplas: “De tijd van onderzoeken is echt voorbij. De regio kent nu al een fors tekort van betaalbare huurwoningen. Stel corporaties op korte termijn in staat om aan de slag te gaan, zodat zo snel mogelijk het berekende tekort opgevangen kan worden. Met elkaar moeten we deze opgave ter hand nemen. Dit raakt inwoners en woningzoekenden vanwege het tekort aan betaalbare huurwoningen ook in de hele regio, nu en in de komende jaren. Later we er met elkaar voor zorgen dat mensen ook in dit stuk van de Randstad een betaalbare huurwoning kunnen vinden.”

Het rapport laat zien dat voor de corporatiesector in heel Nederland structurele oplossingen noodzakelijk zijn. De situatie in de regio Haaglanden/Midden-Holland/Rotterdam is het meest nijpend: de totale opgave voor woningcorporaties in deze regio bedraagt 25 miljard euro - de grootste opgave van alle regio’s in Nederland - maar door het tekort kan 40 procent hiervan niet worden gerealiseerd. De provincie, gemeenten, woningcorporaties en huurders verwachten van de minister dan ook daadkrachtige vervolgstappen.

Meer berichten