Logo hartvanzuidplas.nl
Over een tijd moet dit het Vijfde Dorp worden.
Over een tijd moet dit het Vijfde Dorp worden. (Foto: archief HvH)
Vijfde Dorp

Koerhuis wil nog steeds stad voor Vijfde Dorp

  •   keer gelezen

Zuidplas – VVD-kamerlid Daniel Koerhuis heeft in de Tweede Kamer een motie ingediend waarin hij de regering verzoekt om grootschalige woningbouw in de Zuidplaspolder in kaart te brengen.

Door Erik van Leeuwen

De regering zou dat moeten doen samen met de provincie Zuid-Holland en de ‘betreffende gemeenten’. Koerhuis dringt al langer aan op grootschaliger woningbouw in Zuidplas. Hij vindt de vierduizend woningen van de concept-ontwikkelvisie van Zuidplas voor het Vijfde Dorp te karig.

Koerhuis zegt de motie in te dienen omdat de Zuidplaspolder ‘een grote buitenstedelijke locatie’ van de randstad is. De mogelijkheden moeten volgens hem in kaart worden gebracht ‘inclusief de bijbehorende infrastructuur/ov, voorzieningen en natuur binnen de afgesproken dorpse en landelijke woonmilieus’. Hij heeft de regering gevraagd voor het einde van het jaar de Kamer over de uitkomsten te informeren.

Het indienen van de motie gebeurt op een moment dat Zuidplas bezig is met een tweede ronde langs alle deelnemende partijen. Dat doet het met een gewijzigde ontwikkelvisie, mét meer woningen dan de eerdere voorgestelde vierduizend. Het basisplan blijft intact en daar is een mobiliteitsplan aan toegevoegd.

Waddinxveen
Afgelopen week werd duidelijk dat de gemeente Waddinxveen serieus overweegt om de grondbank te verlaten. Waddinxveen heeft een aandeel van vijf procent. De Waddinxveense gemeenteraad werd vorige week in een ‘vertrouwelijke sessie’ bijgepraat over de eventuele financiële gevolgen en consequenties van de uittreding.

Wethouder Jan Hordijk van Zuidplas bevestigt dat er tussen Waddinxveen en Zuidplas wordt gesproken. “Het is het goed recht van elke gemeente om afwegingen te maken.” Hordijk zei afgelopen week dat het college na de zomer met de plannen naar buiten komt. “We hebben beloofd nog een keer terug te komen naar onze inwoners en dat gaat ook gebeuren.”

Donderdag wordt de gemeenteraad van Zuidplas in een besloten vergadering geïnformeerd over de voortgang van het proces. “Het is heel belangrijk dat we als Zuidplas de regie houden. We hebben destijds een goede keus gemaakt met het indienen van een bid, zeker als je nu ziet wat er allemaal in Den Haag gebeurt”, doelde hij op druk vanuit de Tweede Kamer op de regering om maatregelen te nemen tegen het woningtekort. 

Meer berichten