Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Pixabay

Pas in 2024 eerste wijk van het gas

  •   126 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Fabienne Bosschieter, programmanager Duurzaamheid en Klimaatadaptatie van de gemeente, verwacht dat pas in 2024 de eerste wijk in Zuidplas collectief van het gas af is. Dat zei ze vorige week tijdens de tweede ronde van de bewonersbijeenkomsten ‘Zuidplas Aardgasvrij’.

Door Erik van Leeuwen

“Dit project is er één van de lange adem”, liet Bosschieter de ingelogde toehoorders uit de Zuidplas-dorpen weten. “We zijn nu de inventarisatiefase aan het afronden. In het najaar gaan we de verdieping in met sessies met betrokken partijen en een nieuwe ronde van inwonersavonden.” 

Daarbij zal snel duidelijk worden wat het tijdspad wordt voor een aardgasloze toekomst in Zuidplas. “We gaan straks aan de hand van opgehaalde gegevens bepalen wat kortetermijn- en wat langetermijnwijken worden. Die kortetermijnwijken gaan voor 2030 van het gas af, de lange termijnwijken zeker niet voor 2030. We willen de inwoners wel zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de plannen. Wij begrijpen dat inwoners vragen hebben als ‘Moet ik een nieuw cv-ketel kopen?”

In de eerste ronde van vijf avonden haalde de gemeente zo’n zevenhonderd verschillende vragen op die, met antwoord, zijn te lezen op de website duurzaamzuidplas.nl. Nieuwe vragen konden bewoners tijdens twee avonden van afgelopen week stellen.

Wethouder Jan Verbeek vertelde daarbij dat het bij het aardgasvrij maken gaat om ‘wanneer, hoe en wat’. Wanneer wordt binnenkort duidelijk, hoe hangt af van welke oplossing er gevonden kan worden. Met de kennis die er nu is, zullen de Zuidplas-dorpen elk op een andere manier van warmte worden voorzien. “Het moet haalbaar en betaalbaar zijn”, wees Verbeek op een belangrijke voorwaarden van de transitie. “Er zijn al veel mensen die individuele duurzaamheidsmaatregelen nemen. Ga daar vooral mee door”, moedigde hij aan.

Overweldigend
Twee inwoners van Zuidplas, Nieuwerkerker Wiebe Zijlstra en Moordrechtenaar Marijn Maaijen, deelden hun verhaal over de verduurzaming van de woning. Zijlstra vertelde over aanpassingen die hij in de loop van de jaren, als zijn spaarpot weer wat was gevuld, had gedaan. Zonnepanelen, kunststofkozijnen met triple glas. “Comfortverhogend en geldbesparend.”

Maaijen pakte het helemaal grondig aan, met een warmtepompinstallatie in de tuin. “Het kost wat, maar wij hebben daarvoor bewust gekozen. Dan maar even een jaar niet een paar keer op vakantie.”

Wethouder Verbeek benadrukte dat een groot draagvlak creëren cruciaal is. “Zonder gaat het niet werken.” Wat dat betreft maakte Zuidplas een vliegende start. Op de vraag welke inwoners met hun kennis mee willen denken over het uitrollen van een nieuw warmtenet, reageerden meer dan 250 mensen. 

“Overweldigend”, aldus Bosschieter. “Meedoen en -denken kan nog steeds.” Tijdens de onlinebijeenkomst was er een prominente plaats voor het Duurzaam Bouwloket, dat inwoners van raad en daad kan voorzien.

Meer berichten