Logo hartvanzuidplas.nl
De VVD neemt afstand van de uitspraken van Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis, over een grote woningbouwklapper in de Zuidplaspolder.
De VVD neemt afstand van de uitspraken van Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis, over een grote woningbouwklapper in de Zuidplaspolder. (Foto: Tweede Kamer)
Vijfde Dorp

VVD Zuidplas wil meer gas op Vijfde Dorp

  •   keer gelezen

Zuidplas – De VVD wil dat het college meer gas geeft voor het Vijfde Dorp. Wat de grootste partij van Zuidplas betreft, gaat zo snel mogelijk de schop de grond in.

Door Erik van Leeuwen

Fractievoorzitter Ferry van Wijnen liet tijdens de algemene beschouwingen vorige week weten dat het zaak is ‘vaart te maken’ met het bouwen van het Vijfde Dorp. “Met onderhandelen en kletsen bouwen we nu eenmaal geen huizen en lossen we geen woonproblemen op.” 

De VVD wil dat er eind dit jaar een voorstel ter besluitvorming ter tafel ligt. Dat zorgt voor duidelijkheid voor gemeente, bestuurlijke partners, stakeholders en andere belanghebbenden.

Wethouder Jan Hordijk, óók VVD, gaf aan dat het college al bezig is om snelheid en tempo met de ontwikkeling van het middengebied van de Zuidplaspolder te maken. “Er vinden voortdurend gesprekken en overleggen plaats. Soms gaat het makkelijk, soms wat moeilijker, maar we maken vorderingen. Het streven is nog altijd om nog dit jaar met een besluitrijp voorstel te komen.”

Van Wijnen vond het ook het moment om het standpunt van de VVD nogmaals toe te lichten. De VVD is bereid een Vijfde Dorp, met de nodige voorzieningen en dat past tussen de andere dorpskernen in Zuidplas, te creëren. “En dat is dus niet de ‘klapper’ die Koerhuis voor ogen heeft.”

Daniel Koerhuis is het Tweede Kamerlid van de VVD dat om de haverklap pleit voor grootschalige woningbouw in de Zuidplaspolder. Meer, meer, meer, is zijn motto. Van Wijnen: “Om misverstanden te voorkomen: de VVD Zuidplas neemt hier afstand van.” 

Koerhuis werd ook door andere fracties aangehaald. Zo vond Jan Baas (SP) dat de inwoner van Raalte ‘terug in zijn duiventil’ moet. Paul van Drenth, voorman van Nieuw Elan Zuidplas, sprak van de ‘drammer van Raalte’.

Starterslening
Nog zónder het Vijfde Dorp bouwde Zuidplas er het afgelopen jaar op los: 485 nieuwe woningen werden opgeleverd. Een nieuwbouwpercentage van 8,9 procent, zo had ChristenUnie/SGP uitgerekend. Gemiddeld in Nederland is dit 3,2 procent.

Fractievoorzitter Cock van der Spek concludeerde dat het voor starters steeds moeilijker wordt om de woningmarkt te betreden. “Eenvoudigweg omdat ze onvoldoende geld kunnen lenen.” Hij wilde van wethouder Hordijk weten of een starterslening kan helpen. 

Hordijk was allesbehalve enthousiast. “De oplossing zit ‘m in combinaties van maatregelen, maar ik vrees dat het effect van een starterslening averechts is. De huizenprijzen zouden wel eens nog meer kunnen gaan stijgen, waardoor woningen voor nog meer mensen onbereikbaar worden.” 

Meer berichten