Logo hartvanzuidplas.nl
Het Raadhuisplein met het net opgeleverde gemeentehuis in april 2019.
Het Raadhuisplein met het net opgeleverde gemeentehuis in april 2019. (Foto: Erik van Leeuwen)

Centrum Nieuwerkerk is 'bak met stenen': partijen dringen aan op vergroening

  •   163 keer gelezen

Zuidplas – Wethouder Jan Willem Schuurman kan zich voorstellen dat er een gebiedsvisie komt voor het centrum van Nieuwerkerk. Dat heeft hij vorige week tijdens de algemene beschouwingen in de gemeenteraad aangegeven.

Hij reageerde daarmee op opmerkingen van Paul van Drenth van Nieuw Elan Zuidplas en vragen van Jan Baas van de SP. Beiden haalden het versteende Raadhuisplein aan. “Afvoer van water door tegels te vervangen door groen, is het motto. De succesvolle operatie Steenbreek”, vatte Baas het beleid samen. 

“Als ik zo om mij heen kijk, zie ik dat de gemeente zelf weinig heeft gedaan aan haar eigen oproep om stenen te vervangen door groen. Ik herinner mij de oproep van de heer Van Drenth die het Raadhuisplein een hondenkerkhof noemde. Een bak met stenen.”

Blijf investeren in parken en overig groen, was ook de boodschap van NEZ. “Realiseer verblijfplekken voor kleine dieren en insecten. Dus ook nu aan de gang met de eerder toegezegde aanleg van de Tiny Forests en de uitvoering van de motie Zoem”, deed Van Drenth een duit in het zakje. Over het Raadhuisplein: “Klimaatadaptatie is een mooi woord, maar er ligt nog altijd een volledig versteend, niet-waterdoorlatend plein voor de deur van dit duurzame pand.”

Groen parkeren
Baas diende daarnaast een motie in voor ‘groene’ parkeerplaatsen in Zuidplas. Dat zijn parkeerplaatsen die voor een groot deel bestaan uit gras. Baas vroeg de wethouder te kijken naar de haalbaarheid van groen parkeren bij de aanleg van nieuwe of renovatie van bestaande parkeerplaatsen. De wethouder gaf aan dat de gemeente goed kijkt waar het mogelijk is deze groene parkeerplaatsen aan te leggen. “Niet elke plek is er geschikt voor. Het moet wel netjes blijven en niet op een vervallen plek gaan lijken.”

Wel was hij gevoelig voor de herhaalde omroep om wat aan het Raadhuisplein te doen, al deed hij geen specifieke toezegging het plein aan te pakken. Een gebiedsvisie voor het gebied tussen gemeentehuis en station zag hij wel zitten. Hij sprak zelfs over een verkenning. “Wel eentje in breder perspectief.” Hij zei ook dat de gemeenteraad bereid moet zijn om met geld over de brug te komen.

Meer berichten