Greet Kraaij omschrijft de Bloemendaalse polder als een 'paradijs'.
Greet Kraaij omschrijft de Bloemendaalse polder als een 'paradijs'. Foto: Annette van den Berg

Hier wandel je in een andere wereld, gewoon vlakbij huis

Human Interest 447 keer gelezen

Waddinxveen – Ook zonder corona had Leonie Laurs verwacht dat er dit jaar weer meer mensen de Bloemendaalse polder zouden opzoeken voor een wandeling. Stichting Weids Bloemendaal, waar Laurs secretaris van is, bracht vorige maand een wandelkaart uit met een zestal routes door het gebied. Hart van Holland ging op pad om zelf te ervaren hoe het aan de oostkant van de Gouwe is.

Door Annette van den Berg

Stichting Weids Bloemendaal is opgericht voor het behoud en herstel van de natuur in de polder. Wethouder Kirsten Schippers vindt het 'mooi en inspirerend hoe de inwoners hier zelf aan de slag zijn gegaan'. Het Wijkplatform Zuid-Oost maakte het mogelijk om een wandelkaart uit te brengen. De wethouder kreeg daar 1 juli een exemplaar van. “Polder Bloemendaal is een mooi stuk natuur in Waddinxveen. Helaas kom ik er niet zo vaak als ik zou willen.”

Evenals de wethouder komt deze redacteur er zelden. Door de Gouwe lijkt de Bloemendaalse Polder een brug te ver als je aan de westkant van Waddinxveen woont.

Wie op de site van de stichting kijkt, treft alle routes aan (inclusief de lengte), maar kan het ook niet ontgaan dat de polder niet-hondvriendelijk is. Honden zijn niet welkom op de oost-west-verbindingen via laarzenpaden en trekponten. De beheerders van de weilanden kunnen het risico niet lopen dat hun vee door hondenuitwerpselen Neospora oploopt. Deze ziekte kan leiden tot miskramen en onvruchtbaarheid. De routes aan de Waddinxveense kant vallen dus af voor een wandeling met de hond.

Hondenliefhebbers hebben pech
Zonder hond wandelt deze redacteur niet en dus gaat ze via de Brugweg, Winterdijk en Otweg naar de Bloemendaalseweg. Anderhalvemeter afstand houden van tegenliggers is niet haalbaar op de Winterdijk. De ‘verharding’ is hier slechts 40 centimeter.

Gezellig kletsen met een wandelmaatje is er niet bij, maar wat is het er mooi. Het is genieten van de stilte. Met noordenwind hoor je zelfs de A12 niet. Al zijn de Victorkerk, de hefbrug, de Amaliabrug en de windmolens langs de A12 wel te zien; deze redacteur waant zich ver buiten de Randstad. 

Onderweg worden een handvol vissers begroet. Edwin Schot uit Zevenhuizen gaat geregeld vissen langs de Winterdijk. Er zitten vooral karpers en snoeken. Greet Kraaij wandelt vrijwel dagelijks door de polder. "Voor mij is dit een paradijs. Een paar weken geleden helemaal, toen bloeiden overal margrieten en lissen.” 

Kraaij woont in Gouda, net als veel andere wandelaars, blijkt. De gekozen route is niet de beste. Over de Otweg rijden veel fietsers en de Bloemendaalseweg is zeker te druk om ongestoord te kunnen wandelen. 

Als ik Laurs spreek, hoor ik dat het mogelijk is om de auto bij de Henegouwernesse of op de P&R bij de Coenecoopbrug te parkeren om van daaruit een wandeling te maken. Bij de Henegouwernesse is echter nog een probleem op te lossen: het tijdelijke bruggetje over de Molenvliet mag niet langer blijven. Het blokkeert de doorvaart. Laurs hoopt voor 1 augustus 15.000 euro in te zamelen voor een trekpont die de brug moet gaan vervangen.

Ondertussen is het besluit door deze redacteur genomen om in het vervolg wat vaker over de Winterdijk te gaan wandelen. Vanuit Zuidplas via de wandelpaden langs de Kanaaldijk naar de Coenecoopbrug en van daaruit via het dijkje terug naar de Brugweg, is een prachtige wandeling. Die tien kilometer zijn goed te doen, zeker als blijkt dat er bij de kwekerij van Peter Tas aan de Otweg een informatiecentrum is waar je naar het toilet kunt en een kop koffie kunt drinken.

  • Veenputtenroute: 3,8 km, loopt via Zwarteweg – Bloemendaalseweg – Polderpad – Winterdijk.
  • Waddinxveense polderroute: 3,6 km, loopt via Kromme Esse – Brugweg – Winterdijk – Molenvliet.
  • Eendenkooiroute: 3,2 km, loopt via Otweg – Baarsjeskade – Bloemendaalseweg.
  • Goudse polderroute: 3 km, loopt via Otweg – Laarzenpad – Winterdijk – Polderpad – Bloemendaalseweg.
  • Goudse Poortroute: 2,2 km, loopt via Coenecooppad – tunnel A12 – Otweg.
  • Kievitsbloemenroute: 1,5 km, loopt via Otweg – Laarzenpad – Winterdijk.
Coronaproof is de Winterdijk misschien niet, maar je waant je wel ver buiten de Randstad.