Logo hartvanzuidplas.nl
Groene verrassingen tussen Zuidplas en Rotterdam op een zondagochtendwandeling vanuit Oud Verlaat.
Groene verrassingen tussen Zuidplas en Rotterdam op een zondagochtendwandeling vanuit Oud Verlaat. (Foto: Judith Rikken)
Longread

Hoogstpersoonlijke Zuidplas-vierdaagse

  •   keer gelezen

Zuidplas - Drie druppels bungelen aan de neus, lippen en kin van de man in brons, die op de Nieuwerkerkse Groenendijk in de weer is met zandzakken. Op het natte informatiebord naast het tafereel de toelichting op de gebeurtenissen hier aan de dijk, tijdens de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Het was een dubbeltje op zijn kant, daar en toen. Wíj voeren op onze tweede wandeldag waarop het drenst van de regen, onze eigen strijd met het water en vervolgen onze weg halverwege het talud over een onverhard graspad langs de Hollandsche IJssel.

De dinsdagmiddagwandeling was zo veelbelovend begonnen bij Korenmolen Windlust. Tegen de tijd dat we in Hitland de ijsbaan waren gepasseerd en vlak voor de fundamenten van een oude watermolen het onbeschutte Maaltochtpad op waren gegaan, waren we nat en koud. Het deerde niet meer. Op een bankje vlakbij een ooievaarsnest lieten we ons de meegebrachte kaaskoekjes lekker smaken.

Ontblote bovenlijven
Twee dagen later zou de zon boven Moerkapelle zo uitbundig schijnen, dat de lange mouwen in de rugzak verdwenen en de vreemd opkijkende seizoensarbeiders die ons langs het veld met koolplanten zagen aankomen, hun werk deden met ontblote bovenlijven. Dat we verdwaald en in het veld terechtgekomen waren, bevreemdde de boer over wiens erf we uiteindelijk de Herenweg terugvonden, niet. "Geen probleem, dat gebeurt wel vaker."

Toch jammer voor ons, want door de overmoed die ervoor had gezorgd dat we deze wandeling na een blik op de plattegrond wel zonder routebeschrijving én in tegenovergestelde richting meenden te kunnen doen, misten we de plek waar de rivier de Rotte ontspringt.

Medaille
Vier keer wandelen door de mooiste delen van Zuidplas en daarbij alle dorpen aandoen, dat was de bedoeling van onze hoogstpersoonlijke Avond4daagse - home edition. Dat 'evenement' is door de landelijke organisatie van de avondvierdaagse in het leven geroepen om na afgelasting van de traditionele wandelavonden vanwege de coronamaatregelen, mensen toch op de been te houden.

Wij besloten de grenzen van de gemeente op te zoeken. Van het Nessebos en Oud Verlaat in het (zuid)westen, naar Hitland in het zuiden, naar de polder boven Moerkapelle in het noorden en naar de IJssel en de Ringvaart in Moordrecht in het oosten. Ruim dertig kilometer in totaal - exclusief de 'te veel' gelopen kilometers omdat wandelen zoveel meer is dan nauwlettend de uitgeprinte routebeschrijving in de gaten houden. 

Juíst de afwezigheid van honderden medewandelaars op een uitgepijlde route, waardoor we naar hartelust konden praten, afdwalen, stoppen en rondkijken, maakte deze vierdaagse tot een hoogstpersoonlijke. De beloning, de enige echte Avond4Daagse-medaille, is inmiddels door de birevenbus gevallen.

eRoutes
Wie ook een eigen (avond)vierdaagse wil lopen en daar passend voor beloond wil worden, schrijft zich in op avond4daagse.nl, betaalt 5 euro en downloadt de eRoutes-app. Daarin worden een aantal routes van ongeveer 2,5, 5 of 10 kilometer vanaf het thuisadres voorgesteld, maar kan ook worden gekozen voor wandelen zonder route vooraf, waarbij de afstand wel wordt geregistreerd. De vier wandelingen volbrengen binnen een tijdsbestek van twee weken en vóór 31 augustus, zijn vervolgens de enige vereisten.

De inspiratie voor ónze wandelingen vonden we overigens op de website van Platform Mooi Zuidplas. Uit elf wandelroutes kozen we er vier, de zeven andere lieten we voor nu links liggen. Als het gestopt is met regenen, rollen ook die routebeschrijvingen binnenkort ongetwijfeld uit de printer. Zoveel moois vraagt erom gezien te worden.

(Judith Rikken)

Meer berichten