Barbecuen is hot.
Barbecuen is hot. Foto: en tekst: Nicole Lamers

Barbecuen is hot en 'n uitkomst these days

Algemeen 304 keer gelezen

Zuidplas - Stoere, gebruinde mannen met een blik bier in de ene hand en in de andere een tang waarmee een groot stuk vlees op de barbecue met precisie wordt omgedraaid. Dat is toch wel zo'n beetje het perfecte plaatje dat de kijkers in menig film krijgt voorgeschoteld. Maar de kok die zich ontfermt over de barbecue moet vandaag de dag ook beschikken over een flinke portie geduld. Het zijn niet alleen maar worsten en sateetjes die worden geroosterd, maar ook enorme stukken vlees die 'slow' worden 'gecooked' en soms urenlang moeten garen op de juiste temperatuur en op de juiste kolen.

Volgens de 28-jarige Marc van Tol van de gelijknamige slager aan de Dorpsstraat in Zevenhuizen neemt barbecuen de laatste jaren een vlucht. Hij zegt dit niet alleen omdat hij zelf vlees verkoopt, maar omdat steeds meer mensen er lol in krijgen en er ook talloze instructiefilms en programma's zijn te bekijken via YouTube of televisie.

De coronacrisis, in combinatie met het lekkere weer van de afgelopen maanden, zorgde nog eens voor een extra impuls. Mensen waren aan huis gekluisterd en eten was voor velen het hoogtepunt van de dag. En dus was het druk bij de verkoop van barbecues, maar ook bij slagerij Van Tol.

Het slagersvak is Marc van Tol met de paplepel ingegoten. "Mijn opa en oma hebben decennialang een slagerij hier op het dorp gehad, even verderop. En mijn vader is als slager actief in Rotterdam. Ik vertegenwoordig nu de nieuwe generatie die iedereen van een goed stuk vlees kan voorzien en ook goed kan adviseren over het vlees op de barbecue."

Van Tol merkt dat vooral de keramische barbecue, zoals de Green Egg, in populariteit is gestegen. "Maar daarnaast zijn er nog tal van grote merken die geliefd zijn, hoor. Qua vlees blijven de hamburger en kipsaté 'in', maar wat ook erg geliefd is tegenwoordig, zijn de grote stukken rundvlees." Van Tol noemt een côte de boeuf en een bavette. "Ook procureur, oftewel een varkensnek, is populair. Dat gebruik je voor de pulled pork."

Vier dingen
Wie zich er een beetje in verdiept, kan al snel mee in de barbecueboost. Van Tol: "Belangrijk is dat je je eigen barbecue goed kent, je de juiste (hoeveelheid) kolen gebruikt, de temperatuurbeheersing onder de knie hebt en vooral ook een goed stuk vlees koopt. Je kunt nog zo je best doen, maar is het vlees niet goed, dan zal het resultaat ook achterwege blijven."

Of hijzelf van het barbecuen is? "Ik denk dat het te vergelijken is met iemand die zes dagen in de week in een snackbar staat en dan op zondag ook geen friet meer lust. Of niet meer lust... er niet de voorkeur aan geeft. Laat ik het zo zeggen. Ik vind het vooral leuk om klanten te adviseren en kan dat ook goed, maar ik ben op mijn vrije dag niet ook nog eens met vlees bezig. Daar mag een ander zich dan over ontfermen al eet ik dan wel graag mee, want lekker blijft het."

Aan zijn omzet merkt hij dat hij goede maanden heeft gedraaid. "Ik zat, om het maar zo te zeggen, aan de goede kant van de medaille. Maar ik besef echt wel dat veel ondernemers het anders hebben getroffen en juist een hele vervelende periode achter de rug hebben, zakelijk gezien. Weet je, de slagerijen hebben de laatste jaren ook veel te maken gehad met zaken als mond- en klauwzeer wat onze business heeft beïnvloed. Nu hadden wij even wat meer geluk, maar als ik mocht kiezen hadden we corona helemaal overgeslagen."