Deelnemers leren het vuur aan te steken, brandend te houden, en 'the whole shabang' te bereiden.
Deelnemers leren het vuur aan te steken, brandend te houden, en 'the whole shabang' te bereiden. Foto: pr

De mannen van het betere buitenleven

Algemeen 2.058 keer gelezen

Zevenhuizen - Heel wat jaren geleden klein begonnen met een gewone houtskoolbarbecue, is het buiten bereiden van de maaltijd voor Waddinxvener Wouter Zaat (39) en Zevenhuizenaar Paul Twigt (34) inmiddels een way of life, waarvan ze vele anderen, met de juiste apparatuur en kennis, deelgenoot willen maken.

"In het weekend staat de barbecue bij mij thuis altijd aan", zegt Zaat. "Ook als het niet zulk goed weer is." Voor Twigt is dat niet anders: "Als je eenmaal bevangen bent door de barbecuekoorts én de goede spullen hebt, dan maken de weersomstandigheden niet meer uit."

De drang om bij de eerste zonnestralen naar buiten te gaan om daar het avondmaal te bereiden en te nuttigen, is van alle tijden. Het beeld dat velen nog zullen kennen is dat van een rokende barbecue in de verste uithoek van de tuin, een rooster vol speklappen, hamburgers of sjaslieks en verschroeid vlees dat vanbinnen nog verre van gaar is.

Waar de twee oude buurjongens in hun 'experience-center' op het Zevenhuizense Nijverheidscentrum mee bezig zijn, lijkt in niets op de oude gang van zaken in menige achtertuin. 'De mannen van', zoals Zaat en Twigt zichzelf noemen, hebben in hun net ingerichte workshopruimte en -tuin een arsenaal aan keramische barbecues, vuurschalen en een braai staan.

Wie de basisbeginselen van barbecuen op een Green Egg of een iets voordeligere soortgenoot als een Yakiniku wil leren, zich er verder in wil bekwamen, of al zo gevorderd is dat een compleet diner bereiden geen hogere wiskunde meer is, kan vanaf 1 augustus terecht in de workshops 'Get the fire started', 'Keep the fire burning' en 'The whole shabang'.

Zaat en Twigt hebben in hun workshopruimte en -tuin een arsenaal aan keramische barbecues, vuurschalen en een braai staan.

Dat er animo voor is, weten Twigt en Zaat, die een deel van de werkweek bezig zijn met het plaatsen van buitenkeukens in het hele land, wel zeker. "Mensen leven steeds meer buiten. Ze hebben een overkapping, en een heatertje hangen, en willen daar graag met familie en vrienden van genieten."

Het nieuwe barbecuen hoeft volgens Zaat niet per definitie veel duurder te zijn dan wat mensen gewend zijn. "Van een mooi groot stuk vlees of vis van anderhalve kilo, waarin de smaken, onder andere via de houtskool, goed intrekken en behouden worden, kun je met veel mensen genieten. Koop je alle stukken vlees los, dan ben je vaak net zo veel kwijt." De mannen gaan niet alleen workshops geven, maar het vlees, vaak van Zuid-Amerikaanse en Australische oorsprong, ook verkopen.

"Wat niet betekent dat barbecuen alleen maar om vlees of vis draait", zegt Zaat. "Groenten doen het ook goed en je kunt ook de lekkerste toetjes met fruit, zoals een mooi stuk gekarameliseerde ananas, een appeltaart, of soesjes maken. Het is gewoon lekkerder dan thuis uit de oven."

Zaat en Twigt hebben in hun workshopruimte en -tuin een arsenaal aan keramische barbecues, vuurschalen en een braai staan.