Drakenbootteam The Collective met voorop Ashley Beringer en gehurkt Erik Kruse.
Drakenbootteam The Collective met voorop Ashley Beringer en gehurkt Erik Kruse. Foto's: Judith Rikken

Als één man/vrouw door het water

Algemeen 1.113 keer gelezen

Zevenhuizen - Kracht, techniek, synchroniciteit, maar vooral teamspirit, tekenen de drakenbootsport. De 2000 jaar oude Chinese traditie van drakenbootvaren wordt sinds kort ook in Zevenhuizen bedreven.

Door Judith Rikken

De Haagse Ashley Beringer (26) en Erik Kruse (49) uit Zoetermeer komen er gemiddeld drie tot vijf keer per week voor naar de Willem-Alexander Baan in de Eendragtspolder. Die olympische roeibaan ligt er al een tijdje (prins Willem-Alexander verrichtte de opening in 2013), maar het oog van een aantal ervaren peddelaars viel er nog maar kort geleden op. 

Sinds 1 juni mogen ze de baan - en de bijbehorende gym - hun trainingslocatie noemen. "Het is hier prachtig, voor allerlei vormen van sport", zegt Kruse. "Voor ons is de roeibaan, waar bordjes langs de kant de afstanden aangeven, sportief gezien perfect. In drakenbootracing heb je wedstrijden over 200, 500 en 2000 meter. Daarop kunnen we hier goed trainen."

Zo ook op een donderdagavond half juli. Het is vakantie- én coronatijd; de boot zit met negen peddelaars, een drummer en een trainer/stuurman voor iets meer dan de helft vol als drakenbootteam The Collective het vaartuig als één man/vrouw door het water van de Willem-Alexander Baan stuwt. 

Op de drum voorop de boot, slaat Ashley Beringer met elkaar steeds sneller opvolgende tromslagen het ritme waarop de peddels in het water verdwijnen. 'Op slag' zit Erik Kruse. Hij hoort bij de zogenoemde pacers, de peddelaars die op de eerste twee bankjes het tempo aangeven. Middenin zitten de engines. "Die leveren constante power." En achterin zorgen de rockets voor extra kracht als dat nodig is. "Dat zijn de krachtpatsers", lacht Kruse.

Met een halve bemanning wordt de boot door het water van de roeibaan gestuwd. 

Een maand of twee is The Collective nu bezig op de roeibaan. Kruse en enkele anderen beoefenen het drakenbootracen al jaren, maar konden bij de Zoetermeerse vereniging waar ze peddelden hun ei niet meer kwijt. Ze gaan voor meer dan recreatief peddelen. "We willen op het hoogste niveau scoren."

De boot - in bruikleen van KLM Blue Dragons - kan volgens Kruse nog 'bemanning' gebruiken. "De afgelopen weken hebben al enkele Zevenhuizenaren met ons meegetraind, maar we hebben zeker nog geen volle boot." Ook Daniëlle Ramsanjhal-Lala (35), sinds enkele maanden woonachtig in het Koningskwartier, stapte in. "Ik had nog nooit van drakenbootracing gehoord en dacht: o, dat doe ik wel even. Maar dat viel tegen." Inmiddels is ze om. "Het is een gezellige teamsport, waarbij je echt werkt aan je lijf."

Kruse herinnert zich zijn eerste training een jaar of vijf geleden, heel goed. "Ik zat op bankje zeven. Ik was helemaal kapot, maar móest doorgaan. Je kunt bij deze sport niet stoppen en je team laten zitten."