Afbeelding
Foto: Pixabay

Meer testen, maar minder besmettingen in Zuidplas

Algemeen 265 keer gelezen

Zuidplas loopt niet in de pas als het gaat om het aantal testen dat in de GGD-regio Hollands Midden wordt afgenomen in de teststraten. Zakte het aantal in Hollands Midden met zo’n 20 procent - 4.014 testen tegen 5.191 een week eerder, mensen uit Zuidplas lieten zich juist vaker testen; 164 inwoners in week 32, tegen 156 in week 31. Bij drie personen viel de test positief uit, een week eerder waren dat er vier.

In de regio is het aantal positieve uitslagen juist flink toegenomen, van de ruim 4000 geteste personen werden 163 positief bevonden, dat is 4,1 procent; vorige week bedroeg het percentage nog 1,3 procent. Grote ‘boosdoener’ is Gouda, die met 69 positief geteste mensen de meeste besmettingen heeft geregistreerd.

De GGD merkte eerder al het gestegen aantal coronabesmettingen in Gouda op en verwachtte dat deze trend nog even door zou zetten. Eind vorige week gaf de gezondheidsdienst dan ook een waarschuwing aan onder andere Waddinxveen en Zuidplas, als buurgemeenten van Gouda, om vooral alert te zijn bij gezondheidsklachten en het dringende advies zich vooral aan de regels te houden en een test te doen bij klachten, ook als die mild zijn.

'Lightversie' bron- en contactonderzoek
Het hoge aantal besmettingen stelt de GGD voor een capaciteitsprobleem bij het uitvoeren van het bron- en contactonderzoek. Omdat besmette personen steeds meer nauwe sociale contacten hebben, moet het team soms tientallen mensen bellen die op hun beurt ook weer tientallen andere contacten hebben gehad.

In sommige gevallen wordt nu gekozen voor een ‘lightversie’, wat betekent dat de GGD besmette personen vraagt zelf hun contacten na te bellen.

Om de toenemende druk aan te kunnen, is de GGD bezig met het werven en opleiden van nieuwe medewerkers voor het bron- en contactonderzoek. ‘Dat kost echter tijd. Daarom verwachten we dat de krapte bij het bron- en contactonderzoek enige tijd aanhoudt’, laat de regionale GGD via een persbericht weten.