Afbeelding
Foto: archief HvH

Nieuwerkerk op de schop voor plan B

Sport 424 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Op sportpark Dorrestein wordt hard gewerkt aan de voltooiing van de renovatiewerkzaamheden, maar ook binnen de lijnen is het eerste Nieuwerkerkse elftal op de schop gegaan. Niet zozeer qua namen, wel qua speelstijl.

Door Erik van Leeuwen

Nieuwerkerk speelde zaterdag zijn eerste wedstrijd in de oefencampagne van het nieuwe seizoen (tegen zaterdagvierdeklasser Hillegersberg, 1-0 winst door doelpunt Mike Janssen) en deed dat in een ongebruikelijk systeem. 

Geen 4-3-3, maar een systeem met twee spitsen. Het is niet zomaar een experiment, volgens trainer Ron Luijten, maar dé speelwijze voor de komende weken. “4-3-3 beheerst deze ploeg tot in de puntjes, maar ik wil ook graag dat we straks bij de start van de competitie een plan B hebben. Andere ploegen weten nu precies hoe wij spelen en kunnen zich daarop instellen. Het is dan goed om een tweede systeem achter de hand te hebben.”

Luijten weet dat het niet ‘des Nieuwerkerks’ is om niet met drie spitsen te spelen. “Het is wel nodig om ons doel, promoveren, te bewerkstelligen. De concurrentie is er niet zwakker op geworden. Wij doen het met nagenoeg hetzelfde team als vorig seizoen. Voordeel daarvan is dat spelers niet aan elkaar hoeven te wennen en dat we verder kunnen gaan waar we gestopt waren en onze speelwijzen kunnen verfijnen. Dat is ook wat we nu doen.”

Luijten blikte tevreden terug op de eerste negentig minuten van het nieuwe seizoen. “Hillegersberg is een prima ploeg, die zich flink heeft versterkt. Wij hadden het de eerste vijf à tien minuten moeilijk, daarna hebben we gecontroleerd. We waren zorgvuldig in de opbouw. Het is altijd fijn als je dan nog wint ook, hoewel dat niet het belangrijkst is in de oefencampagne. Het was vandaag druk langs de lijn en onze supporters zien ons liever winnen.”

De oefenmeester gebruikte zeventien spelers. Opvallend: na rust kregen jeugdspelers Jeffrey Eli, Cas Hoenderop, Sander Laanen en Mika van Eerten speeltijd. “Dat is enorm belangrijk voor de club”, aldus Luijten, die in het nieuwe seizoen ook kan beschikken over Wesley van den Dries. De grillige flankspeler had overschrijving aangevraagd naar VVOR, maar trok die overschrijving in.

Vuurdoop
Het duel met Hillegersberg was ook de vuurdoop van het nieuwe kunstgrasveld op het hoofdveld. “Het moet nog even worden ingespeeld. Een nieuw kunstgrasveld heeft altijd wat vlieguren nodig. We trainen erop en er worden de komende weken ook door andere teams volop wedstrijden op gespeeld. Over een week of drie is het veld in optimale conditie.”

Optimaal is ook de verlichting tijdens training en avondwedstrijden, want naast een nieuwe kunstmat kwam er op het eerste veld ook ledverlichting. “Een genot”, aldus bestuurslid technische zaken Rob van den Berg. “Je kan de verlichting precies afstemmen. Afgelopen week hebben we de sterkte even op tien procent gezet. Dat was het kunstlicht dat ze normaal gewend waren, zeiden de spelers.”

Over een week moeten ook de andere velden klaar zijn om in gebruik te worden genomen.