Veerman met zijn nieuwste, en oudste boek over de oorlog in Zevenhuizen.
Veerman met zijn nieuwste, en oudste boek over de oorlog in Zevenhuizen. Foto: Pepijn de Groot

Oorlogsburgemeester geëerd met boek

Historie 75 jaar vrijheid 1.057 keer gelezen

Zevenhuizen - De coronalockdown leende zich voor verdieping. Bram Veerman (89) gebruikte de quarantaine voor zijn nieuwe boek; zijn derde over de Tweede Wereldoorlog in Zevenhuizen. Met dit nieuwe boek wil hij Louis Theunissen, oorlogsburgemeester van Zevenhuizen, rehabiliteren. Volgens Veerman was Theunissen een anonieme verzetsman.

Door Pepijn de Groot

In deze krant las Bram Veerman dit voorjaar een lang verhaal over L.K.H. Theunissen, tussen 1942 en 1945 burgervader van het dorp waar Veerman is geboren en getogen. “Dat stuk eindigde met de zin: wie weet wat er komt bovendrijven over Theunissen in de toekomst. Door corona zat ik acht weken binnen. Toen dacht ik, laat ik dat tot op het bot uitzoeken.” Het resultaat is een boekwerkje met historische foto’s en verhalen over hoe Theunissen in de oorlog handelde in het belang van het dorp.

Interesse voor ‘de lokale oorlog’ heeft Veerman altijd gehad. In 1987 bracht hij Tussen licht en donker uit. Dat boek overhandigde hij aan Prins Bernhard. “Met een borrel erbij hebben we het doorgebladerd en toen zei de prins: het is zonde dat zulke geschiedenis niet in elk dorp is uitgezocht.” 

Ook schreef Veerman over het jachthuis bij de Rotte, waar onderduikers vlak voor de bevrijding zijn omgebracht. Door de jaren heen heeft hij een flink persoonlijk archief aangelegd dat goed van pas kwam bij het opstellen van zijn nieuwe boek.

Bomen
Burgemeester Theunissen verdween na de oorlog van het dorpstoneel; door de Duitse handtekening onder zijn benoeming was hij gedoemd. Dat betekent volgens Veerman niet dat Theunissen ‘fout’ was. In zijn boek toont Veerman de goede dingen van Theunissen. “Het mooiste verhaal gaat over bomen op de Noordelijke Dwarsweg. De bezetter wilde die bomen hebben als brandstof. Weet je wat Theunissen deed? Na de verduistering, om acht uur ’s avonds, zette hij een actie op poten waarbij alle eiken langs de weg stiekem zijn gekapt en verdeeld over gezinnen. Daar kon heel het dorp van stoken, en de bezetter trof later een kale Noordelijke Dwarsweg aan.”

De naoorlogse zuivering van bestuur was een psychologisch spel en Theunissen had de schijn tegen. Veerman: “Hij sprak vloeiend Duits en was naar installaties van NSB-burgemeesters gegaan. Dat is hem aangerekend. Maar ja, zo voorkwam hij dat de bezetter argwaan kreeg.” 

Met zijn boek hoopt Veerman Theunissen postuum te rehabiliteren. “Daar heeft hij recht op. Wat mij betreft wordt de Noordelijke Dwarsweg vanaf nu de L.K.H. Theunissenlaan.”

Veermans boek over burgemeester Theunissen kost 8,95 euro en is te koop bij Regiobank Veldsink-Veerman, Dorpsstraat 200 in Zevenhuizen.