Vier dagen na het begin van de seksrel gingen handhavers weer de straat op.
Vier dagen na het begin van de seksrel gingen handhavers weer de straat op. Foto: Erik van Leeuwen

Handhaving weer aan de slag na lekken van seksbeelden

Algemeen Seksaffaire gemeentehuis 1.669 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Team Handhaving is weer volop aan de slag in de vier dorpen in Zuidplas. De boa’s, die na de seksaffaire in het gemeentehuis in het middelpunt van de belangstelling kwamen te staan, verrichten alweer bijna twee weken hun toezichtstaken, zegt locoburgemeester en wethouder Jan Verbeek.

Erik van Leeuwen

Twee handhavers zitten nog thuis. Ze werden als ordemaatregel de dag nadat de filmpjes op internet verschenen tijdelijk geschorst. De twee mannen waren op één van de filmpjes herkenbaar. Later werd een derde gemeentelijke medewerker – geen lid van team handhaving – op non-actief gesteld. De gemeente maakte niet bekend of dit een man of vrouw is.

Het onderzoek naar de gebeurtenissen op de bewuste zondag is nog in volle gang. Volgens Verbeek kan het onderzoek, dat wordt verricht door een extern bureau, nog wel enige tijd duren. “Ik heb het dan niet over weken of maanden. Een snelle afronding heeft onze voorkeur, maar het allerbelangrijkste blijft de zorgvuldigheid. Dat hebben we steeds aangegeven. We hebben vanaf het begin willen uitstralen dat we een zorgvuldig en degelijk onderzoek willen en dat dat in het belang is van alle betrokkenen.”

Verbeek wil daarom niet vooruitlopen op eventuele consequenties. “We gaan eerst de uitkomsten van het onderzoek afwachten. Ik weet dat er op straat volop wordt gespeculeerd, maar daar houden wij ons verre van. Wij zullen ons puur baseren op feiten.” 

Volgens Verbeek is de impact van de seksrel groot op de gemeentelijke organisatie en in het bijzonder voor team handhaving. Daarom werden de overgebleven leden de eerste dagen uit de wind gehouden. “Ze zijn pas donderdag, na vier dagen dus, weer naar buiten gegaan. We hebben dagelijks contact met ze. We monitoren dat zorgvuldig.”

Het deel toezicht dat door het wegvallen van een derde van de capaciteit is verdwenen, is overgenomen door de politie. “Ze surveilleren vaker dan anders in de vier dorpen. Ik merk dat zelf ook als ik een rondje fiets.”

Zuidplas heeft nog geen gebruik hoeven maken van het aanbod van de gemeente Krimpenerwaard die handhavers wilde uitlenen. “We zijn heel blij met dat aanbod, dat tekent de goede banden in de regio.”

Seks op kantoor
Dennis Oud, advocaat bij De Haij en Van der Wende en gespecialiseerd in arbeidsrecht, zegt dat de gemeentelijke medewerkers, als blijkt dat zij seks hebben gehad op de werkvloer, niet zomaar ontslagen kunnen worden.

“Over ontslag op staande voet moet je het hier helemaal niet hebben. Dat is pas aan de orde bij mishandeling of andere strafbare feiten. Of er basis is voor een ontslag hangt af van meerdere factoren. Belangrijke vragen die dan beantwoord dienen te worden is of de seks vrijwillig was. Ook speelt mee of er een gezagssituatie is, met baas en ondergeschikte. Is dat beide niet het geval, dan kan nog worden gekeken of de seksuele handelingen verricht zijn tijdens werktijd.” 

Oud behandelt veel arbeidszaken waarbij seks een rol speelt. “Ik heb recentelijk een zaak gedaan waarbij een stelletje letterlijk in de bezemkast van het kantoor seks had. Ik zeg niet dat het schering en inslag is, maar het is een feit dat veel relaties op het werk ontstaan.”

“Seks en seks op kantoor zijn geen grond voor ontslag, tenzij specifiek in het arbeidscontract is opgenomen dat het verboden is. Ik kom dat vaak tegen bij Amerikaanse bedrijven in Nederland. Als seks het niet haalt, worden er andere zaken bij gehaald, zoals verstoorde arbeidsrelatie.”

Hoe de zaak in Zuidplas verder wordt afgehandeld, hangt volgens Oud ook af van de lokale situatie. “In Rotterdam zullen ze hier misschien wat anders mee omgaan: na twee dagen is het overgewaaid en gaan we weer over tot de orde van de dag. In dorpen is dat weer anders.” 

Oud heeft een advies voor gemeente Zuidplas en betrokken ambtenaren. “Blijf in gesprek met elkaar. Uiteindelijk zul je er samen uit moeten komen. In het arbeidsrecht eindigt 97 procent van de zaken in een schikking. Beter een goede schikking dan een dure uitspraak.”