Detail landkaart van de Rotte, in 1567 getekend door Jan Jansz Potter.
Detail landkaart van de Rotte, in 1567 getekend door Jan Jansz Potter. Foto: Cobi Schotte

Monumenten zien en beleven per fiets of benenwagen

Cultuur 283 keer gelezen

Zevenhuizen-Moerkapelle - Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle (OZM) introduceert op Open Monumentendag zaterdag 12 september een wandeling langs historische plekken aan de Tweemanspolder. Jachthuis The Jolly Duck is open voor een rondleiding. Ook zijn vier fietsroutes beschikbaar die 'monumentenjagers' door heel Zuidplas leiden, een initiatief van Cultuurplatform Zuidplas en de historische verenigingen.

De twee kilometer lange tocht van OZM kan op eigen gelegenheid worden gemaakt en voert de wandelaar, met behulp van een informatieblad, naar vijf historische plek rond het Koornmolengat. Een van de 'attracties' is een rondleiding door jachthuis The Jolly Duck. In verband met de coronamaatregelen moeten belangstellenden zich van tevoren melden: 0180-472720, 06-45180960 of 079-5932207.

Het informatieblad is zaterdag 12 september tussen 10.00 en 16.00 uur af te halen bij één van de picknicktafels naast het fietspad op de hoek Koornmolengat/Tweemanspolder. De molens van de Molenviergang zijn deze dag traditiegetrouw draaiend te bewonderen.

Fietsroutes door Zuidplas
De thuisbases van de drie historische verenigingen in Zuidplas zijn zaterdag 12 september open voor publiek. Met Cultuurplatform Zuidplas tekenen de verengingen ook voor de samenstelling van een fietsroute langs alle gemeentelijke monumenten in Moordrecht, Nieuwerkerk en Zevenhuizen-Moerkapelle. Sommige zijn beperkt toegankelijk in verband met Covid-19.

De boekwerkjes met de fietsroutes zijn vanaf 8 september ook verkrijgen bij de bibliotheken en op 12 september bij de historische verenigingen.

In Moordrecht is vanaf 13.30 uur de DIJ Beeldentuin te bezoeken en om 14.30 uur is er een muzikaal samenspel van het carillon, trompet en piano op het Kerkplein. In Zevenhuizen kan een wandeling worden gemaakt en in Nieuwerkerk zorgt een straatorgel bij molen Windlust voor een moppie muziek.