Doelman Pascal Martens redt stijlvol in de slotfase, maar wordt even later toch verslagen.
Doelman Pascal Martens redt stijlvol in de slotfase, maar wordt even later toch verslagen.

De IJssel mag maar even treuren

Sport 197 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – Spelers die zich ter aarde stortten, een scheldwoord hier en daar en strafcornermaskers die uit nijd de lucht in werden geslingerd, bij voorkeur zo ver mogelijk. Het slotstuk van de thuiswedstrijd tegen Schiedam deed De IJssel veel pijn. In de allerlaatste seconden scoorden de gasten uit een strafcorner: 2-3.

Erik van Leeuwen

Daarmee eindigde een opwindende eerste hockeymiddag in een anticlimax voor de thuisploeg, die echter vol trots mocht terugkijken op zijn eerste competitieduel. Terwijl zijn spelers bij de nabespreking vooral naar de grond staarden om de teleurstelling van het late verlies te verwerken, kwam trainer/coach Willem Kauffmann met opbeurende woorden. “De focus moet niet liggen op die goal, maar juist op ons enorm goede spel. We hebben fantastisch gespeeld en geweldige veerkracht getoond. De complimenten.”

“Wat ik net zei, meen ik oprecht”, zei de Haagse oefenmeester even later. “Ik begrijp het wel hoor, maar ik vind het niet terecht dat de focus door die jongens op het resultaat wordt gelegd. Ik heb een ploeg gezien die een geweldige wedstrijd heeft gespeeld tegen één van de kampioenskandidaten in de eerste klasse. Dat we ze het heel moeilijk hebben gemaakt, is al een overwinning op zich, want vorig seizoen gingen we er twee keer met grote cijfers af.”

De bewondering van Kauffmann zat hem vooral in de manier waarop De IJssel zich na de eerste helft oprichtte. In het eerste en tweede kwart was Schiedam duidelijk de betere ploeg en kwam verdiend op een 2-0 voorsprong. Na de pauze gooide De IJssel alle schroom van zich. Het reactiehockey werd ingewisseld voor meer initiatief. De eerste verdedigingslijn werd niet langer na het middenveld opgetrokken maar daarvoor. Gewaagd, maar omdat de uitvoering plaatsvond met hartstocht en honderd procent opofferingsgezindheid een succesvolle aanpak. 

Schiedam kreeg het lastiger en werd behoorlijk zenuwachtig nadat Vincent Martens uit een strafcorner voor de aansluitingstreffer had gezorgd. Toen in het vierde kwart Jim Dronk de 2-2 binnen schoot, was er zelfs even paniek zichtbaar bij de Schiedamse bezoekers.

Nul seconden
In de opwindende slotfase, waar de spanning voelbaar was, ontbrak het bij De IJssel net even aan rust en ervaring. In het opgefokte sfeertje kregen twee spelers een gele kaart en één groen. In ondertal lukte het de thuisploeg niet meer Schiedam van het doel te houden. Een late strafcorner, toen de aflopende klok al op nul seconden stond, werd De IJssel fataal. “De emotie maakte zich op het einde meester van ons”, stelde Kauffmann nuchter vast. “We stonden een paar keer uit positie en wilden dat compenseren. Dan krijg je die kaarten. De hele wedstrijd door werden die kaarten gegeven, dus zo reageren was niet slim.”

“Er was frustratie over beslissingen van de scheidsrechter. Dat is altijd onnodige verspilling van energie. Op dat gebied hebben we vandaag weer een les geleerd. Steek energie in zaken waar je invloed op hebt. Als dat lukt gaan we ook in de toekomst dit soort wedstrijden tot een goed einde brengen. Daar ben ik van overtuigd.”