In Zuidplas gaat het om 400 woningen.
In Zuidplas gaat het om 400 woningen. Foto: Wikimedia Commons/Husky

Vestia en Zuidplas steggelen voor rechter over sociale huurwoningen

Juridisch 564 keer gelezen

Den Haag – Ruim vierhonderd sociale huurwoningen van woningcorporatie Vestia in Zuidplas mogen van de minister van Binnenlandse Zaken worden overgeheveld naar de vrije sector. Maar de gemeente Zuidplas en een aantal andere gemeenten waar Vestia actief is, pikken dat niet. Ze stapten maandag naar de Raad van State om de goedkeuring van het ministerie aan te vechten.

Vestia is door financieel wanbeheer zwaar in de problemen gekomen. Het rijk is met 675 miljoen euro bijgesprongen. Vestia moet ook zelf orde op zaken stellen. Gekozen is voor het omzetten van bijna drieduizend sociale huurwoningen naar vrijesectorwoningen in diverse gemeenten. Dat levert Vestia meer huurinkomsten op. Van de 2500 sociale huurwoningen die Vestia in Zuidplas beheert, worden er dan ruim vierhonderd vrijesectorwoningen. 

Daar is Zuidplas, net als andere gemeenten als Barendrecht, Brielle en Westland, niet blij mee. De gemeente Zuidplas heeft namelijk ook de taak om voldoende sociale huurwoningen aan te bieden aan mensen met lagere inkomens.

Vraagtekens
De minister heeft, ondanks zwaarwegende kritiek van de gemeenten, toch goedkeuring gegeven aan de wens van Vestia. Daarvoor moest zelfs een uitzondering op de regel worden gemaakt. Een woordvoerder stelt dat de minister niet anders kon.

De Raad van State zette daar maandag grote vraagtekens bij. "Daar heb ik moeite mee”, stelde de raadsvoorzitter. Hij sprak openlijk over mogelijke vernietiging van het besluit.

Vestia betoogde maandag bij de rechter dat een geleidelijke overheveling van de sociale huurwoningen, zoals de gemeenten wilden, een miljoenenverlies zou opleveren. De woordvoerder van de woningcorporatie stelde ook dat de woningen pas worden overgeheveld naar de vrije sector als de sociale huurders zelf opzeggen. En dan moet hun woning ook nog voldoende kwaliteit hebben om in de vrije sector voor een hogere prijs te kunnen worden verhuurd.

Gevolg
Mocht de Raad van State, die over zes weken uitspraak doet, het besluit van de minister vernietigen, dan kunnen de gevolgen daarvan meevallen. Intussen onderhandelt Vestia namelijk met de drie andere woningcorporaties in Zuidplas - Woonbron, Mozaïek en Woonpartners Midden-Holland - over een overname van alle 2500 sociale huurwoningen.

In dat geval worden de woningen - 400 in het geval van Zuidplas, niet overgeheveld naar de vrije sector. Volgens de advocaat die de gemeenten bijstaat, lopen de onderhandelingen met Vestia echter nog niet succesvol.