Een deel van de 's-Gravenweg in Nieuwerkerk.
Een deel van de 's-Gravenweg in Nieuwerkerk. Foto: Google Streetview

Drie luxe woningen niet welkom op 's-Gravenweg: 'Ze passen niet'

Algemeen 1.271 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De commissie Ruimtelijke Plannen van de gemeenteraad heeft een woningbouwplan voor de ’s-Gravenweg 9 naar de prullenbak verwezen. Ze vindt dat de drie luxe woningen niet passen in het landschap.

Erik van Leeuwen

Voor de ontwikkeling van het stuk grond is een bestemmingswijziging nodig, maar de partijen zijn niet van plan die van agrarisch naar woonbestemming om te zetten. Een projectontwikkelaar kocht de grond waar eerder een boomkweker gevestigd was enige tijd geleden, in de hoop die te kunnen ontwikkelen en verzilveren.

De drie woningen worden, in optie weliswaar, al aangeboden via een makelaar in Rotterdam. Het gaat om woningen vanaf 925.000 euro vrij op naam.

Past niet
Leden van de commissie Ruimtelijke Plannen vinden het plan ‘te exceptioneel’. “Het is bovendien in strijd met de integrale visie voor het gebied”, stelde Jos Wiegman (VVD). “Het past niet bij het unieke landschap.”

Marieke van der Putten, voorzitter van de belangenvereniging ’s-Gravenweg, was ook duidelijk. “Het plan is te groot. Drie woningen is echt te veel. Er is geen doorkijk meer.” Ook ziet de belangenvereniging de in 1971 verdwenen sloot het liefst terugkomen. “Die hoort bij het slagenlandschap wat het gebied zo karakteristiek maakt.”

Van der Putten vreest ook dat een wijziging van het bestemmingsplan tot precedentwerking leidt. “Ik weet zeker dat andere projectontwikkelaars hun kans schoon zien. Ik ben bang dat het unieke van de ’s-Gravenweg dan geweld wordt aangedaan.”

Uniek stukje
Die vrees werd gedeeld door de commissieleden, die vinden dat de gemeente niet aan het project moet beginnen. Volgens Wiegman staat het unieke stukje Nieuwerkerk op het spel. “De vraag is: is de ’s-Gravenweg het laatste stukje Rotterdam of het eerste stukje Groene Hart? Ik weet het wel, het is het laatste. Als we dit toestaan, wordt onze kant van de ’s-Gravenweg net zoals Capelle aan den IJssel en Rotterdam: een agglomeraat aan eilandjes die dichtgebouwd en dichtgeslibd zijn. Dat moeten we niet willen.”

Dick Moerman, lid van de belangenvereniging ‘s-Gravenweg en buurman van het perceel, vindt dat de gemeenteraad het plan moet afwijzen. “Er zijn geen pogingen gedaan om het te verkopen als agrarische grond. Ik weet het, want ik heb zelf een bod gedaan, dat overigens niet in behandeling werd genomen.”

Volgens de gemeente was er eerder sprake van vijf woningen in het plan. “Dat lijkt verdacht veel op handjeklap”, vond Frans Klovert (D66). “Zo van: ik vraag vijf, maar ik ben al blij met drie.”

Gansdorperdijk
Ook het argument dat ’s-Gravenweg 9 een forse kwaliteitsimpuls zou krijgen, werd door de commissie weggewuifd. “Economisch?” vroeg Pien Meppelink (CDA) zich af, daarmee doelend op de bankrekening van de projectontwikkelaar. “Dat het ergens een rotzooitje is, mag geen reden zijn om het dan maar vol te bouwen”, meende Jan Baas (SP).

Paul van Drenth (NEZ) had op de website van de makelaar naar de bouwtekeningen gekeken. “Daar word ik niet vrolijk van. Niks geen doorzicht, boven op elkaar gezet.” De casus lijkt verdacht veel op die van de Gansdorperdijk aan de ’s-Gravenweg. Ook dat plan kon de goedkeuring van de raad niet wegdragen, ondanks diverse pogingen en aanpassingen.