Logo hartvanzuidplas.nl
De actiebereidheid bij de tegenstanders van de snelfietsroute is groot, bleek zaterdag. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
De actiebereidheid bij de tegenstanders van de snelfietsroute is groot, bleek zaterdag. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Politiek staat stil bij snelfietspad door Moordrecht

  •   keer gelezen

Moordrecht – Als het aan honderden inwoners van Moordrecht ligt, verdwijnt het plan om een snelfietsroute door het dorp te realiseren snel in de afvalbak. Het comité ‘nee tegen snelfietsroute’ bood maandag negenhonderd handtekeningen aan aan verkeerswethouder Jan Willem Schuurman.

Dat de actiebereidheid bij de tegenstanders van de snelfietsroute groot is, bleek twee dagen eerder. Het aangekondigde bezoek van een delegatie van de SP, op de fiets, werd door bewoners van de Oost - en West Ringdijk – de straten waar de snelfietsroute is ingetekend – aangegrepen om hun tegenstem te laten horen. Ze gingen massaal de straat op.

“Om het idee alleen al te bedénken, moet je niet goed zijn”, zei een bewoner, die wachtte op de SP’ers. “Het wordt hier straks een racebaan. Het wordt levensgevaarlijk. Die snelfietsen gaan 45 kilometer per uur. Ze kunnen een bord neerzetten met 30 kilometer, maar wie gaat dat handhaven?”

Een andere bewoner vindt het nu al druk voor haar huis. “Mijn buurjongen heeft onlangs nog een fietser geschept. Om half acht ’s morgens reed hij voorzichtig zijn uitrit af. Die fietser kwam met een noodgang aan. Van die oortjes in. Gelukkig was hij niet gewond. Een beetje strekken en hij kon weer verder.”
Bewoners zijn bang dat de West - en Oost Ringdijk voorgoed gaan veranderen. “Het hele karakter van de weg gaat anders worden”, reageerde Johan Tuinder, in Moordrecht bekend als ‘bakker Johan’. “Er liepen net twee oudere mensen met een rollator voorbij. Dat kan straks niet meer.”

Polder
De SP deed er zaterdag bijna twee uur over om het stukje van 2,1 kilometer te fietsen. Om de zoveel meter werden ze halt gehouden. “Ik ben vóór een snelfietsroute, maar niet voor deze”, zo schiep fractievoorzitter Jan Baas duidelijkheid over het standpunt van zijn partij, die in de raad twee zetels heeft. “Een route langs de Spoordijk kan prima. Ietsje duurder, dát wel.”
Daarmee spreekt hij dezelfde taal als enkele bewoners die even later hun beklag deden bij het SP-team. “Er ligt in de polder al een prachtig netwerk aan fietspaden. Over het Spoorlaantje kan prima. Misschien iets verbreden”, zei een bewoner.

Het collegevoorstel voor de route door Moordrecht wordt dinsdagavond behandeld in de gemeenteraad van Zuidplas. De fractie van PvdA/GroenLinks kondigde vooraf een amendement aan om te komen tot een meer noordelijk tracé voor de snelfietsroute. De fractie, die de route meerdere keren per fiets verkende, stelt dat er tal van obstakels zijn die niet op te lossen zijn met een aantal maatregelen.

Angst
Zaterdag was ook een voorstander van de snelfietsroute te vinden aan de West Ringdijk. “Mensen praten elkaar angst aan”, zei de vrouw, die liever niet met haar naam in de krant wil. “Ik heb de plannen eens goed bekeken. Met de drukte gaat het echt wel meevallen. Ik zie eerder voor- dan nadelen. De inrichting van de weg maakt het voor auto’s onaantrekkelijker. Minder auto’s, daar moet iedereen blij van worden. Mensen doen net alsof er nu geen fietser langskomt. Het is gewoon een openbare weg.”

Meer berichten