Aad de Wit onthult zijn beeld 'De Touwslager'. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Aad de Wit onthult zijn beeld 'De Touwslager'. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Oog in oog met de Moordrechtse historie

Algemeen 322 keer gelezen

Moordrecht – Oog in oog staan met de geschiedenis van Moordrecht. Dat kan in de DIJ Beeldentuin in het Drost-IJserman Park in Moordrecht. Zaterdag werden de laatste drie kunstwerken onthuld.

Dat gebeurde nadat wethouder Jan Verbeek het ontvangstbord bij de entree van het beeldenpark van inpakpapier had ontdaan. De opening van de Moordrechtse beeldentuin stond oorspronkelijk voor april op de agenda, maar moest uitgesteld worden vanwege de corona-lockdown.

In totaal zijn er in het park zes kunstwerken te zien. Drie daarvan stonden er al en kregen zaterdag gezelschap van de resterende kunstobjecten. De meest opvallende: die van de Snelle Sluis. Er is in Moordrecht veel om te doen geweest, maar de sluis ontkwam uiteindelijk niet aan de slopershamer. Hoogheemraad Paul van den Eijnden, van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, onthulde het kunstwerk dat door de Nieuwerkerkse kunstenaar Ron van Savoijen uit elementen van de sluis werd gemaakt. Van den Eijnden ging daarbij nog kort in op het lot van de Snelle Sluis. “De sluis was onveilig. Sloop kostte één miljoen euro. We waren bereid dat geld als startkapitaal voor restauratie beschikbaar te stellen.” Restauratie bleek echter veel te duur; wat rest van de sluis is de herinnering in de beeldentuin.

“Ik laat mijn beelden spreken”, zei de Moordrechtse kunstenaar Aad de Wit zaterdag bij de onthulling van ‘De Touwslager’. De Wit maakte jaren geleden het ontwerp, maar speciaal voor de beeldentuin werd het in brons uitgevoerd. Het beeld geeft, zo vertelde De Wit, een belangrijke episode uit de Moordrechtse geschiedenis weer. In tijden dat kinderarbeid nog normaal was, was de Moordrechtse jeugd de motor van het maken van touw bij de KVT (Koninklijke Vereenigde Tapijtfabrieken).

“De beeldentuin legt een verbinding tussen de Moordrechtse geschiedenis en kunst. En dat op een plek met grote historische waarden”, zei Leo Loch, voorzitter van Milieuvereniging Zuidplas, die samen met de Historische Vereniging Moordrecht, de Stichting Drost IJserman, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Zuidplas het initiatief voor de beeldentuin nam. De beeldentuin bevindt zich immers in de tuin van het oude gemeentehuis.

Voor de historische vereniging is de tuin een enorme meerwaarde. “Onze expositieruimte is beperkt. Dat dit in onze achtertuin komt, is een prachtige aanvulling. De beeldentuin is een wandelingetje meer dan waard”, aldus voorzitter Marijke Edel.