De werkgroep Dorpsstraat maakte zaterdag een tour met raadsleden. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
De werkgroep Dorpsstraat maakte zaterdag een tour met raadsleden. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Aan knelpunten geen gebrek op de Moordrechtse Dorpsstraat, ziet de raad

Algemeen 307 keer gelezen

Moordrecht - De ontwikkeling van het Posthuis staat met stip op één, maar daar eindigen de zorgen niet van de bewoners van de Moordrechtse Dorpsstraat. Zaterdagmorgen maakte de werkgroep Dorpsstraat met een delegatie van de gemeenteraad een tour langs de diverse knelpunten.

“Alle mensen die hier wonen hebben één ding gemeen: de liefde voor deze straat.” Het zijn de woorden van Berthe de Jager, die de aanwezige raadsleden meevoerde langs het veiligheidsprobleem van de Dorpsstraat. “Dit deel van de straat wordt vooral in de avond- en nachtelijke uren als racebaan gebruikt en automobilisten rijden vaak tegen het verkeer in.” En dan zijn er nog de wielrenners, die de weg gebruiken als racebaan en weinig oog hebben voor andere weggebruikers. De opgang naar de Veerstoep, vanaf de Kerklaan, is al jaren een gevoelig punt. Het zicht is slecht, een ongeluk ligt op de loer.

Een tweede punt is het waterbeheer. Steeds vaker is het hoog water in de Hollandsche IJssel. Om te voorkomen dat tuinen onderlopen, moet de sluis in Krimpen tijdig dicht. Dat gebeurt echter vaak niet.
Het plaatsen van een damwand aan de andere kant van de rivier, bij Gouderak, doet bewoners gruwelen. “Wij kijken er dan de hele dag naar”, aldus Jacco Vroegop, die pleitte voor een ‘groene’ oplossing. “Ga als gemeente in gesprek met Krimpenerwaard.”

En dan is er nog wat leden van de werkgroep de verloedering van de Dorpsstraat noemen. De staat van het Posthuis is al jaren een open wond, maar ook het pand van 'de Chinees’, naast de Veerstoep, past volgens bewoners niet in een straat die een beschermd dorpsgezicht hoort te zijn. “We hebben behoefte aan duidelijke kaders van de raad over dat beschermde dorpsgezicht”, zei werkgroeplid Marc Lansink. “Wat betekent het nou werkelijk? Gaat het recht van de eigenaar boven het recht van de gehele samenleving? Op dat laatste lijkt het. Wat is een beschermd dorpsgezicht dan waard?”

Het Posthuis was het sluitstuk van de tour. Wat ooit dé ontmoetingsplek van Moordrecht was, is de afgelopen tien jaar verworden tot een bouwval. Die verpest volgens de bewoners het beeld van de Dorpsstraat en er is angst omdat de veiligheid in het geding zou zijn. De raadsleden kregen zaterdag grote scheuren te zien. Tekenend: een boom (geen plant) die groeit in een dakgoot. Dat er plannen worden gemaakt door een nieuwe eigenaar is mooi, vindt Sven Bos, voorzitter van de werkgroep. “We hebben echter wel te maken met een dijklichaam. Voorzichtigheid staat voorop. Slopen zal op een speciale manier moeten.”
De bewoners willen gehoord worden, want het is ‘hun’ Dorpsstraat. “We zijn geen groep zeikerds, we hebben op alle thema’s kennis in huis. We houden van deze straat en willen betrokken worden bij plannen. We willen meedoen”, aldus Bos.