Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Pxhere

Oude gymzalen grote uitdaging

  •   keer gelezen

Zuidplas – Zuidplas wacht een grote uitdaging om het voorzieningenniveau voor de sport op peil te houden. Dat zei wethouder Jan Verbeek dinsdag 15 september tijdens de behandeling van de sport- en accommodatievisie in de gemeenteraad.

“De vraag om te sporten neemt toe, maar we hebben ook te maken met verouderde accommodaties”, zei Verbeek. “Daar hebben we een goed plan voor nodig.”
De sport- en accommodatievisie van het college, die als basis dient voor de toekomst, werd 15 september vastgesteld door de gemeenteraad. De visie kon raadsbreed op goedkeuring rekenen.

In Zuidplas beoefenen veel inwoners hun sport in verenigingsverband. Het percentage ligt tien procent hoger dan het gemiddelde in Nederland. Daarom richt Zuidplas zich op vitale verenigingen en daarbij horen ook accommodaties die aan de moderne eisen voldoen. De komende tien jaar is er een vernieuwingsslag nodig, voor verouderde gymzalen en twee zwembaden die hun langste tijd hebben gehad. “Er zijn accommodaties aan het einde van hun levensduur”, zei Verbeek. “Voor het Polderbad hebben we onlangs een dure renovatie achter de rug.”

De gemeenteraad steekt liever geen geld meer in afgeschreven accommodaties, maar voelt ook de druk van de gemeentebegroting. Daarom stond de raad niet te springen om voor de verdere invulling van de sportvisie structureel honderdduizend euro vrij te maken. “We weten de helft nog niet van wat ons te wachten staat”, zo verwees Jacques Bovens (PvdA/GroenLinks) naar de onzekere financiële positie van de gemeente. “Het college moet zoeken naar creatieve oplossingen.”

De ‘gierige’ raad zegde uiteindelijk vijftigduizend euro toe, buiten de vijfenzeventigduizend euro voor een haalbaarheidsonderzoek naar de zaalcapaciteit. Inhoudelijk was de raad zeer content met de visie. Mocht het Vijfde Dorp worden ontwikkeld, dan moeten er extra investeringen komen voor sportvoorzieningen, meldde de wethouder.

De raad wil allesbehalve beknibbelen op sport. “Het is het cement van onze samenleving”, aldus Ard Bakker (ChristenUnie/SGP). “Er mag voor geen enkele sport dan wel sportclub een inwoner op een wachtlijst staan”, meende Tinet de Jonge (CDA). Zij vroeg het college ook aandacht te blijven houden voor de vrijwilligers van de sportclubs. “We weten allemaal hoe belangrijk die groep is.”

Jan Smit (NEZ) riep het college op om te kijken of de sportlocaties efficiënt worden gebruikt. Op dat vlak kon de wethouder melden dat scholen vaker in sporthallen bewegingsonderwijs gaan krijgen. “De sporthallen staan overdag leeg.”
Verbeek kondigde ook aan dat het realiseren van nieuwe voorzieningen altijd in overleg gaat met de gebruikers. “We doen het samen”, benadrukte hij. (Erik van Leeuwen)

Meer berichten