Logo hartvanzuidplas.nl
De 1-0 van Groeneweg in de maak: Rick Sleeuwenhoek doet het voorbereidende werk voor doelpuntenmaker Mike Karreman.
De 1-0 van Groeneweg in de maak: Rick Sleeuwenhoek doet het voorbereidende werk voor doelpuntenmaker Mike Karreman. (Foto: Erik van Leeuwen)

Geen loftrompet na winst Groeneweg

  •   keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen – Groeneweg won zondag in het eerste competitieduel met 4-0 van Meeuwenplaat, maar in het Zevenhuizense kamp werd de loftrompet niet geblazen. Daarvoor was het spel te mager, meende trainer René van Beek. “We kúnnen veel beter.”

Door Erik van Leeuwen

Competitievoetbal in coronatijden, het is soms puzzelen en een beetje aanpassen. De spelers van Groeneweg kregen zondag de ruimte, want de club had kleedkamer drie en vijf voor de trots gereserveerd. Dat René van Beek tweemaal zijn teambespreking moet doen, vindt hij gegeven de omstandigheden niet erg. “Mijn besprekingen zijn nooit erg lang. Vijf minuten is het maximum. Je moet die jongens niet volstoppen met informatie.”

Van Beek had tegen Meeuwenplaat gekozen voor een middenveld met Dyon van der Graaf, Jos-Pieter Hordijk, Mike Karreman en Rist Muyizere. De voetbalkenner langs de lijn constateerde al snel de plus- en minpunten van het middenrif. Veel inzet, maar minder ‘voetbal’, zoals dat in het jargon heet. Van der Graaf was wat dat betreft de verpersoonlijking van het Zevenhuizense middenveld. Nimmer opgevend, een nooit leeglopende batterij en altijd honderd procent inzet. Bij balverlies wil hij niets anders dan de bal terugveroveren, maar eenmaal in het bezit van de bal ontbreekt echter nog vaak de rust en het overzicht voor een goede voortzetting.

Van Beek gelooft in Van der Graaf. “Het begint bij inzet en wat dat betreft ben ik wel tevreden over alle jongens.” Voetballend gezien hield het volgens de oefenmeester niet over. “Dit was onze slechtste wedstrijd tot nu toe. We hadden te weinig rust in ons spel, het was heel rommelig.”

Sleeuwenhoek
Van Beek merkte terecht op dat dat ook te maken had met de tegenstand van Meeuwenplaat. De bezoekers toonden weinig speldiscipline. “Als we echt waren gaan voetballen, dan was het waarschijnlijk 7-0 of 8-0 geworden. Daarom is deze wedstrijd absoluut geen graadmeter voor ons. Als je me vraagt of ik vandaag wat wijzer ben geworden, zeg ik nee.”

Groeneweg kreeg van Meeuwenplaat volop de mogelijkheid te voetballen. Door de slechte passing werd daar maar mondjesmaat gebruik van gemaakt. Groenewegs beste man was Rick Sleeuwenhoek, die de 1-0 (goal Mike Karreman) en 2-0 (benutte strafschop door Bas Roos na overtreding op Rist Muyizere) voorbereidde.
Bij de 3-0 besloot de jonge spits het maar helemaal zelf te doen. Hij kwam ten val in het strafschopgebied, stond met de bal aan de voet snel weer op, maakte een pirouette en plaatste de bal langs Meeuwenplaat-doelman Aykut Nagun in de verre hoek.
Dat Sleeuwenhoek een man was om in de gaten te houden, was Meeuwenplaat ook duidelijk. Vijf minuten voor tijd was de tiener het doelwit van een aanslag van een Hoogvlietse verdediger. De goed leidende scheidsrechter Gerrit Hulters aarzelde geen moment en toverde rood uit zijn borstzak. De kaart had hij er al eerder uitgehaald voor Meeuwenplaat-speler Brian Reek, die na ongeveer een uur spelen terecht voor de tweede keer geel ontving.

Met elf tegen negen maakte Groeneweg niet alleen de 3-0, maar ook de 4-0. Mario van Dieren, als bankzitter begonnen, bepaalde met een schuiver de eindstand op 4-0.

Niet in extase
Voor het eerst in jaren won Groeneweg zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen. De ‘droomstart’ bracht Van Beek niet in extase. Vragen over de ambities van zijn ploeg in de tweede klasse dit seizoen omzeilde hij handig. “Ik heb voor de wedstrijd tegen de jongens wel gezegd: de eerste vijf wedstrijden zijn bepalend voor wat voor seizoen het gaat worden.”

Voorzichtig zocht hij ook naar woorden toen de positie van de doelverdediger aan de orde kwam. Jarenlang was de plaats tussen de palen het domein van Niels Heijkoop. Tegen Meeuwenplaat kreeg Elmar Aantjes de voorkeur. “Voorlopig staat Elmar een aantal wedstrijden op doel. Niels is tijdens de voorbereiding op vakantie geweest en dat speelt ook mee. Ik ken Niels al jaren, weet hoe hij keept. Elmar is er vorig seizoen bijgekomen. Hij heeft vandaag niet heel veel te doen gekregen, maar wat hij deed, was goed. Wat voor de keepers geldt, geldt ook voor de spelers. We gaan iedereen dit seizoen hard nodig hebben.”

Meer berichten