Logo hartvanzuidplas.nl
Ed Vieveen met zijn zelfgemaakte masker van aluminium.
Ed Vieveen met zijn zelfgemaakte masker van aluminium. (Foto's Nicole Lamers)

Leven in een fantasiewereld met draken

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Je weet nooit wie of wat er achter de voordeur schuilgaat. Des te leuker om een kijkje te nemen; dit keer aan de Prins Bernhardlaan in Waddinxveen waar huiseigenaar Ed Vieveen (59) en huisgenoot Hans Rek (49) leven in een complete 'fantasy-world'.

Door Nicole Lamers

Ed is kunstenaar en komt rond van de verkoop van kostuums, designartikelen en meubels. "Dat wil zeggen, vóór de coronaperiode. Nu ben ik er bij gaan klussen, want de kunstwereld is hard getroffen door corona. Anders kom ik echt niet rond." 

Hij deelt niet voor niets zijn huis met Hans die twee kamers tot zijn beschikking heeft en meebetaalt aan de huur. Ze kenden elkaar al van de zogeheten fantasy festivals en delen hun passie voor draken, elven, kastelen en zwaarden. En dat is maar goed ook, want het huis van Ed heeft meer weg van een filmdecor of museum dan van een doorsnee rijtjeswoning.

"Alles is te koop in mijn huis", zegt Ed met een grijns. Hij wijst naar een Victoriaanse troon, een bewerkte bank en naar zwaarden aan de muur. De meeste dingen heeft hij zelf gemaakt of gerepareerd. Hij was een jaar of 26 en nog net geen vader toen hij in plaats van een poppenhuis zijn eerste miniatuurkasteel maakte. "Inclusief stromend water en licht", zegt hij met trots. "Ik ben altijd erg creatief geweest. Wat mijn ogen zien, maken mijn handen. Ik maakte ook altijd al kinderspeelgoed maar dan wel heel fantasierijk speelgoed."

'Wat mijn ogen zien, maken mijn handen'

Kostuums
Vijftien jaar geleden maakte hij voor het eerst kennis met een fantasy-festival waarvoor mensen zich uitdossen in hele bijzondere kostuums en zich voor even wanen in de wereld van Lord of the Rings of Dungeons and Dragons. "Ik was meteen verkocht. Dit paste helemaal bij mij. Ik kon hier echt mijn ei in kwijt." 

Hij ging aan de slag, onder andere met aluminium en zegt als enige in Nederland kostuums van dergelijk materiaal te maken. "Dat is niet makkelijk, want je slaat er met een hamer zo doorheen. Ik heb mezelf methodes aangeleerd om er uiteindelijk mooie dingen van te maken." Diverse maskers/ hoofddeksels in de vorm van draken worden aangewezen in de woonkamer.

Hans heeft ook veel met draken, maar nog meer met narren. Hij heeft ook bij Archeon de rol van nar gespeeld als acteur. Narren intrigeren hem omdat ze raakvlakken hebben met heel veel onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan theater, maar ook aan geestelijke gezondheidszorg, aan varende lieden, aan de Romeinse tijd en aan het hof. "Narren waren de enigen die de koning een slechte boodschap konden brengen op een leuke manier."

Van zelf dingen maken, is Hans niet zo. Dat laat hij graag over aan Ed die vele uren doorbrengt op de begane grond van de woning waar hij zijn draaibank heeft staan en zijn creaties worden geboren. "Dit is mijn lievelingsruimte van het huis. Ik probeer nu vooral bestaande kostuums of items te verfraaien, want in mijn huis is haast geen plek meer voor nieuwe creaties." 

En inderdaad, bijna elke vierkante centimeter is bezet in het huis. Is het niet door zwaarden, maskers of kastelen, dan wel door vitrinekasten waarin zelfgemaakte sieraden liggen. "Ik ben echt iemand die altijd bezig moet zijn. Stilzitten is voor mij een straf", legt Ed ten overvloede uit.

'Stilzitten is voor mij een straf'

Ook is er een eigen fotoshootruimte in huis. Ed zet er zijn cowboyhoed voor op en knoopt een zelfgemaakt cowboyvestje dicht. "Deze ruimte wordt ook wel voor andere doeleinden gebruikt, hoor. Je kunt er ook prima mediteren, daar verhuur ik het ook voor. En ook aan mensen die zich even terug willen trekken. 

In die fantasywereld kom je best een heleboel gevoelige mensen tegen. Mensen die heel open zijn en blij zijn iets gevonden te hebben waarbij ze helemaal zichzelf kunnen zijn, maar er zitten ook beschadigde mensen tussen. Vaak voelen die zich prettig in mijn gezelschap. Ik laat iedereen altijd in zijn waarde." Hoe groot die groep is van mensen die in Nederland naar fantasy-festivals gaat? Ed denkt zelf aan een paar honderdduizend.

Ed hoopt volgend jaar weer een beter jaar als kunstenaar te hebben. "Ik stond voordat corona kwam, altijd met een stand op die fantasy-festivals om spullen te verkopen. Dat heb ik dit jaar moeten missen. Een digitaal festival is toch echt heel anders. Ik heb het contact ook heel erg gemist. Hopen dat dit volgend jaar allemaal voorbij is en de mensen in de kunst-, theater- en muziekwereld weer meer perspectief hebben."

Ed en Hans waren ook te zien in het programma Doe alsof je thuis bent van 19 augustus.

Meer berichten