Roy de Oude speelde een belangrijke rol bij Nieuwerkerk.
Roy de Oude speelde een belangrijke rol bij Nieuwerkerk. Foto: Erik van Leeuwen

Nieuwerkerk heeft aan tien man genoeg

Sport 206 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Nieuwerkerk behoort tot de vroege koplopers van de nieuwe competitie in de derde klasse. Na de zege tijdens de openingsdag op vreemde bodem tegen Dubbeldam werd de nieuwe kunstgrasmat op sportpark Dorrestein zaterdag passend ingewijd met een 2-0 overwinning op DFC uit Dordrecht.

Erik van Leeuwen

Heerlijk soepeltjes voelt het nieuwe voetbaltapijt volgens de spelers onder hun voeten aan. Bijna dansend op het kunstgras behaalde Nieuwerkerk zijn eerste thuisoverwinning op DFC en had daarvoor niet eens elf spelers nodig.

In de 24ste minuut, na een openingsfase vol Nieuwerkerkse overmacht, mocht Bart Meeske vroegtijdig de gang naar de kleedkamer maken. De verdediger offerde zich op toen een medespeler te kort terugspeelde op keeper Kevin de Geus. Het noodzakelijk ingrijpen om een Dordtenaar de vrije doorgang naar het Nieuwerkerkse doel te beletten, kostte Meeske een rode kaart en één of twee wedstrijden schorsing.

“Hij kon ‘m geven”, zei trainer Ron Luijten over de rode kaart die door de scheidsrechter werd getrokken. “Op dat moment weet je dat de verhoudingen in het veld opeens drastisch veranderen. We waren tot dat moment oppermachtig, alleen vergaten we de trekker over te halen. Met tien tegen elf wordt het dan wel meteen heel anders.”

Luijten zag dat Nieuwerkerk ongeveer tien minuten nodig had om zich te herpakken. “We hebben de boel niet omgegooid. Cas Hoenderop, die debuteerde in de basis, ging in het centrum spelen. Op het middenveld is Shane van den Engel ietsje meer naar achteren gaan spelen. Onze spelopvatting bleef wel hetzelfde.” 

In aantal mocht Nieuwerkerk dan in de minderheid zijn, op het veld was daar weinig van te merken in de tweede helft. Compact spelend en goed gebruik makend van de ruimte aan de zijkanten vond Nieuwerkerk een uitweg uit de ontstane situatie. Een goede actie van Roy de Oude, die weer helemaal in beeld is na een jaar afwezigheid, leidde de openingstreffer van Rick Kramer in. 

Fit
Kramer had in de rust de plaats ingenomen van Stefan van der Vlegel. De makkelijk scorende aanvaller had last van zijn lies. “Ik heb hem uit voorzorg naar de kant gehaald. Zeker als je met tien man speelt, heb je fitte spelers nodig. Je moet extra arbeid verrichten en extra meters maken”, legde Luijten uit.

Door die fitheid, maar ook door de goede veldbezetting, bleef Nieuwerkerk tegen de elf van DFC knap op de been. Eén keer ontsnapte de thuisploeg toen DFC een strafschop op de paal schoot. Luijten: “Dat was een belangrijk moment met nog twintig minuten te spelen. Kevin zat er goed bij en had de bal waarschijnlijk gestopt als hij niet op de paal was gekomen.”

Na een corner van Rick Kramer torende centrale verdediger Maurice Treffers boven iedereen uit en kopte snoeihard raak. Daarmee was de buit voor Nieuwerkerk binnen: 2-0. Dik verdiend, volgens Luijten. “We hebben een zeer volwassen wedstrijd gespeeld. Het staat en het loopt. Je hoopt op zo’n start met twee overwinningen. Met zeven punten uit de eerste drie wedstrijden weet je dat je gaat meedoen.”

Zaterdag wacht in Klaaswaal tegen SSS de eerste tegenstander van formaat. “We leven met een lekker gevoel naar die wedstrijd toe.”