Burgemeester Han Weber.
Burgemeester Han Weber. Foto: Judith Rikken

Gemeenteraad vergadert - weer - in andere setting

Politiek 251 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeenteraad blijft na de verscherpte coronamaatregelen fysiek vergaderen in de raadzaal van het gemeentehuis in Nieuwerkerk. Aanwezig is een gehalveerde raad. Het besluitvormende deel vindt online plaats.

Erik van Leeuwen

De afgelopen week werden twee raadsvergaderingen, gepland voor 29 en 30 september, geannuleerd. Burgemeester Han Weber besloot daartoe na overleg met vertegenwoordigers van alle partijen in de gemeenteraad. “Op maandag kondigde het kabinet in de persconferentie toch onverwacht stevige maatregelen aan”, lichtte Weber toe. 

“Nog tijdens de persconferentie kreeg ik vanuit de politiek appjes binnen of het wel verstandig was om de vergaderingen van dinsdag en woensdag door te laten gaan. We hebben als gemeente een verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze medewerkers en de raadsleden en daarnaast hebben we een voorbeeldfunctie. Doen alsof er niets aan de hand is, was geen optie.”

Bij de afwegingen om de raadsvergaderingen anders in te vullen, speelt volgens Weber ook de lokale coronasituatie mee. “Daar ben ik ook heel eerlijk in: we doen het als Zuidplas niet goed. We scoren te hoog en staan bovenaan het verkeerde lijstje”, zei hij, doelend op de hoge besmettingsgraad in Zuidplas.

In andere gemeenten werden afgelopen week ‘gewoon’ fysiek vergaderd. Dat gebeurde onder meer in buurgemeente Waddinxveen, waar raadsleden mondkapjes droegen als zij niet op hun plaats zaten. Weber: “Iedere gemeente maakt daarin zijn eigen afweging.”

Weerzin
Dat er nu is gekozen voor een gecombineerde oplossing heeft alles te maken met de weerzin die er in de raad is tegen onlinevergaderingen. “We zijn het er allemaal over eens dat het debat daaronder lijdt”, zei Weber, nadat hij met het presidium en alle fractievertegenwoordigers contact had gehad. “Een debat is een groot goed in het besluitvormingsproces zoals wij dat in Nederland kennen. Online is dat bijna niet te doen, met interrupties. Vandaar dat we gekozen hebben voor een optie waarbij we het aantal raadsleden terugbrengen tot twee per fractie.”

Dat betekent dat zeven maal twee raadsleden zich voor de vergadering naar de raadzaal begeven, de resterende dertien raadsleden – Zuidplas heeft 27 raadszetels – volgen de beraadslagingen vanuit huis via de live-uitzending die voor iedereen toegankelijk is. 

Weber: “Het college zit, zoals dat al een tijdje was, in de gang, waarbij wethouders die niet aan de beurt zijn zich op andere plekken in het gemeentehuis bevinden. Alles met het doel om zo min mogelijk met elkaar in contact te komen.”

Stemmen in een hybride systeem
De fysieke vergaderingen zijn opiniërend (bedoeld voor het uitwisselen van meningen), het besluitvormende deel, dat in Zuidplas normaal gesproken aan het einde van de vergadering plaatsvindt, is echter online. “Dat moet zo, omdat een hybride systeem, waarbij de fysieke raad en de onlineraad beide hun stemmen uitbrengen, niet is toegestaan”, aldus de burgemeester.

Deze week vergadert de gemeenteraad daardoor drie keer. Dinsdag en woensdag opiniërend, donderdag online en besluitvormend. Alle andere commissievergaderingen en overige bijeenkomsten van de gemeente vinden tot nader order plaats in een onlinesetting.

Vanwege het oplaaiende coronavirus en de strengere maatregelen zullen ook alle publieke optredens van burgemeester en wethouders geschrapt worden.