Bij de politieactie zijn meerdere mensen aangehouden. Ook is er 125.000 euro aan contant geld aangetroffen.
Bij de politieactie zijn meerdere mensen aangehouden. Ook is er 125.000 euro aan contant geld aangetroffen. Foto: Politie

Man (57) uit Zevenhuizen verdacht van betrokkenheid grootschalige drugsimport

Politie 1.390 keer gelezen
Zevenhuizen/regio - De politie heeft na een actie in meerdere regio’s negen personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige import van verdovende middelen. Een van deze personen is een 57-jarige man uit Zevenhuizen. Hij zit in bewaring, net als zes anderen. De twee overige verdachten zijn vrij, hoewel België wel om de uitlevering van een van hen heeft gevraagd.

De andere verdachten zijn drie mannen uit Den Haag van 34, 47 en 63 jaar oud, een 40-jarige man uit Voorburg, een 21-jarige inwoner uit Rijnsburg, een 72-jarige man uit Zoetermeer, een 34-jarige man uit Nieuw-Vennep en een 40-jarige Rotterdammer. Deze zogenoemde ‘facilitators’ worden ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie, waarin ze gedurende een langere periode in soms wisselende samenstelling ‘duurzaam en structureel samenwerkten met als doel de invoer van verdovende middelen en witwassen’, aldus de politie in een bericht hierover afgelopen zaterdag 3 oktober. 

Het zou gaan om de import van ongeveer 4.750 kilo cocaïne, 1.800 kilo heroïne en 5.296 kilo hash. Daarbij bleek dat grote geldbedragen gestort werden op rekeningen van bedrijven die vervolgens de invoer van de verdovende middelen organiseerden. De personen bij deze bedrijven regelden ook andere logistieke zaken om de invoer van verdovende middelen mogelijk te maken. Zo werden er katvangers, chauffeurs, valse containerzegels, afname/opslag en betalingen van deklading geregeld. 

1,5 jaar
Ongeveer 250 politiemedewerkers en leden van verschillende arrestatieteams vielen vorige week, na een onderzoek van anderhalf jaar, binnen in veertien woningen en vijf bedrijfspanden in de regio’s Den Haag, Rotterdam en Noord-Holland. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), de belastingdienst en medewerkers van defensie hebben ondersteuning geboden.

Tijdens de doorzoekingen zijn naast administratie en digitale gegevensdragers ook drie vuurwapens, vijf tasers, een lasergraveermachine voor het maken van valse containerzegels, encryptietelefoons, 125.000 euro aan contanten, twee auto’s en twee tabletteermachines in beslag genomen. Op hetzelfde moment doorzocht het Recherche Samenwerkingsteam (RST) van de politie op Curaçao de hotelkamer van een verdachte. Daarbij zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen, maar er is niemand aangehouden.

In bewaring
De verdachte uit Zoetermeer is na verhoor weer in vrijheid gesteld. België heeft om de overlevering van de 63-jarige verdachte uit Den Haag gevraagd. In afwachting van de beslissing van openbaar ministerie in Amsterdam is hij weer vrij. De andere zeven verdachten zijn vrijdag 2 oktober voor de rechter-commissaris in Amsterdam geleid en deze heeft ze allemaal voor veertien dagen in bewaring gesteld.