Geen aanmoedigingen, geen lawaai, maar een opkomst in stilte voor de spelers van Ammerstol en Moordrecht.
Geen aanmoedigingen, geen lawaai, maar een opkomst in stilte voor de spelers van Ammerstol en Moordrecht. Foto: Erik van Leeuwen

Moordrecht doet in stilte goede zaken

Sport 686 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht - De onlangs geverfde roodwitte bankjes – de clubkleuren van ASV Ammerstol – bleven leeg. Ook bij Ammerstol-Moordrecht, in de vierde klasse C, was zaterdag geen publiek welkom. “Het is een bizar tafereel”, zegt Moordrecht-trainer Frans Schaap, als hij na afloop van de met 0-4 gewonnen wedstrijd naar de treurwilgen langs het veld kijkt.

Door Erik van Leeuwen

Niet dat heel Ammerstol tijdens competitiewedstrijden van het eerste uitloopt: de laatste keer dat er in het ‘rode’ dorp, vroeger ook wel Moskou aan de Lek genoemd, roering was, was tijdens het lopen van socialistische en communistische parades in de jaren zestig – maar levendig is het aan de Sportlaan altijd wel.

“Bij onze eerste thuiswedstrijd een paar weken geleden was het heel druk”, zegt bestuurslid Erwin den Hartog vooraf in de lege kantine. Voorzitter Michel Rabouw meldt zich ook. Hij is corona-toezichthouder en ontvangt twee bestuursleden van Moordrecht, Cor de Rek en Arend van den Heuvel. Zij zijn de enige getuigen die vanuit Moordrecht zijn meegereisd met de ploeg. “Met de wedstrijd van vorig jaar in ons achterhoofd leek ons dat wel verstandig”, merkt De Rek op.

Met Rabouw zijn De Rek en Van den Heuvel aanvankelijk de enige toeschouwers. Als de eerste regendruppels vallen, biedt de voorzitter van Ammerstol de twee bezoekers een ‘skybox’ aan. De garage, waar alle onderhoudsspullen staan voor het complex, dient als droge schuilplaats. Voor de drie is genoeg plaats.

Maling
Hoewel de hekken van het sportpark wagenwijd openstaan, komt er niemand kijken. “We gaan ervan uit dat iedereen weet dat er geen publiek bij mag”, zegt Rabouw. Hij blijkt toch mis te zitten. Stiekem heeft zich een voetbalvader langs de zijlijn geposteerd in de hoop niet opgemerkt te worden. Hem wordt met klem gevraagd het veld te verlaten. “Hij had wel een goede smoes”, lacht Den Hartog. “Hij zei dat hij chauffeur was van zijn zoon. En rijdende ouders mogen naar binnen. Hij woont echter tweehonderd meter verderop.”

Even later moet Rabouw opnieuw ingrijpen. Een man op leeftijd beent zich langs de voorzitter en zijn twee Moordrechtse gasten. Het blijkt de 81-jarige onderhoudsman van de club te zijn. Hij heeft maling aan de opgelegde regels. Ook hij wordt door het bestuur met zachte hand verwijderd van het terrein. Nóg komischer wordt het als zich net buiten het hek een groepje diehard-fans heeft verzameld. Zij kijken van een afstandje toe. Een sloot scheidt hen van het veld.

De Moordrechtse gasten vinden het allang best. Al na dertig seconden opent Daniël Latuheru de score: 0-1. “Even door-appen”, klinkt het. “Even wat mensen op de hoogte stellen.”

Zeiknat
Moordrecht wint uiteindelijk met 0-4 door treffers van Latuheru (zijn tweede), Omar Leiwakabessy en Jeffrey Pattikawa. Trainer Frans Schaap meldt dat hij ‘zeiknat’ is. “Van de scheidsrechter mochten we met de staf niet in de dug-out zitten.” Om eraan toe te voegen dat hij zich graag elke week zeiknat wil laten regenen als de drie punten maar naar Moordrecht gaan. “We doen vandaag goede zaken. Die zes punten hebben we alvast. Het zijn er al zes meer dan ASW, Ammerstol en Oosterheem.” Hij is al bezig om zijn club in de vierde klasse te houden.

Moordrecht reist met een goed gevoel terug in de auto. De spelers doen dat schoon gedoucht, want bij Ammerstol gaat de douche, in tegenstelling tot veel andere clubs, wel aan. Bij de thuisploeg maken ze zich vooral druk om de derby met Bergambacht. “28 november staat-ie op het programma. Die wedstrijd zonder publiek spelen, dát is pas erg.”