Een treurwilg komt ook voor op de lijst van Zuidplas.
Een treurwilg komt ook voor op de lijst van Zuidplas. Foto: Sarah Lötscher/Pixabay

Zorgen over nieuwe lijst: honderden waardevolle bomen geschrapt

Algemeen 525 keer gelezen

Zuidplas - Milieuvereniging Zuidplas zegt ‘zeer verontrust’ te zijn door de nieuwe voorgestelde lijst van monumentale en waardevolle bomen in de gemeente Zuidplas. Van die lijst is meer dan de helft van de bomen geschrapt, nadat er nieuwe criteria voor het aanwijzen van een waardevolle boom zijn toegepast.

De huidige lijst van waardevolle bomen in Zuidplas dateert van 2013. In 2017 zijn de criteria veranderd, waarna de bomenlijst nu is geactualiseerd. Van de 932 monumentale bomen blijven er 395 over. 

De milieuvereniging stelt dat de doelstelling van Zuidplas om een duurzame gemeente te zijn ‘verder weg dan ooit’ lijkt. Op de nieuwe lijst staan, naast 243 particuliere bomen, 150 gemeentelijke exemplaren, terwijl de doelstelling ooit 1000 was. 

Accuraat
Zorgen zijn er ook over hoe accuraat de lijst is. De milieuvereniging controleerde een klein deel van de lijst in Moordrecht en constateerde dat bij een aantal bomen een verkeerd adres staat genoteerd en ook dat er een boom op de lijst staat die wegens ziekte al is weggehaald. De zeldzame Kaukasische eik op Westeinde 1 in Moordrecht, waarvan er volgens de vereniging acht zijn in heel Nederland, wordt bovendien niet genoemd op de lijst.

Het college schrijft in het raadsvoorstel waarover op 7 oktober wordt vergaderd dat de lijst ter inzage wordt gelegd, en dat bezwaar nog mogelijk is. Ook kunnen bomen worden aangedragen voor toevoeging.