Han Weber eerder tijdens een digitale vergadering.
Han Weber eerder tijdens een digitale vergadering. Foto: archief HvH

Partijen morren over wijziging vlak voor gemeenteraad

Politiek 285 keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad werd dinsdag voor het eerst sinds de strengere coronamaatregelen in een andere setting gehouden. Een tweede aanpassing leidde tot gemor bij vooral de kleinere partijen in de raad.

Erik van Leeuwen

De burgemeester besloot vorige week met het presidium (vertegenwoordiging van de raad) en alle fractievoorzitters (zeven stuks) om de gemeenteraad in een fysiek en online deel te verdelen. In de raadzaal zelf mocht elke partij met twee raadsleden aanwezig zijn. 

Vlak voor de vergadering van dinsdag kwam daar vanuit de burgemeester en de griffie een wijziging op: alleen de woordvoerders van de partijen waren welkom. Dat leidde ertoe dat sommige fracties werden gereduceerd tot één persoon, terwijl andere fracties met vier vertegenwoordigers in de zaal of aangrenzende gang aanwezig waren. 

“Ik vind dat niet heel netjes gedaan”, zei Martin Damen van PvdA/GroenLinks. “We spreken met elkaar wat af en dan komt er een mailtje dat het toch anders wordt.”

Volgens burgemeester Han Weber was de keuze om minder raadsleden toegang te verlenen louter gebaseerd op het voorkomen van te veel loopbewegingen. “Ik begrijp dat niet elke fractie daar blij mee is, maar we hebben ervoor gekozen om alleen raadsleden te laten komen die het woord voeren over een onderwerp op de agenda.”