Samendrommen op de kade is er dit jaar niet bij.
Samendrommen op de kade is er dit jaar niet bij. Foto: David Zandbergen

Zuidplas onthoudt zich van commentaar: ‘Zwartepietendiscussie buiten de lokale politiek voeren’

Algemeen 381 keer gelezen

Zuidplas - De intocht van Sinterklaas gaat dit jaar digitaal. In alle dorpen is de klassieke intocht geschrapt vanwege het coronavirus. In plaats daarvan zal de Spaanse kindervriend online worden verwelkomd.

Erik van Leeuwen

Alle organiserende comités hebben daar volgens burgemeester Han Weber op eigen initiatief toe besloten. “Ze zien in dat de traditionele viering van de intocht onder deze omstandigheden niet kan doorgaan. De intocht trekt veel mensen en met zulke aantallen is het niet mogelijk om goed de afstand te bewaren.”

Behalve over de manier waarop Sinterklaas dit jaar wordt binnengehaald, sprak de gemeenteraad donderdag over een open brief van een inwoner, waaraan raad noch college de vingers wilden branden: een oproep aan de gemeente om stelling te nemen in de zwartepietendiscussie. Burgemeester, wethouders en de gemeenteraad vinden dat die discussie er vooral één is die buiten de lokale politiek moet worden gevoerd.

Kind centraal
Wel riepen partijen de organiserende comités op om een sinterklaasfeest te organiseren dat past bij de huidige tijd en recht doet aan de gehele samenleving. “Elk kind heeft het recht om de magie van het feest te voelen”, liet Frans Klovert (D66) weten. Dat was ook de boodschap van Tinet de Jonge (CDA). “Laten we het vooral een kinderfeest houden met alle mooie dingen. Het kind moet centraal staan.”

“Het heet niet voor niets het heerlijke avondje”, sloot Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) zich daarbij aan. De enige die zich echt uitsprak was Klovert. “Piet, beken kleur en maak er een kleurrijk gebeuren van.”

Burgemeester Weber onthield zich van inhoudelijk commentaar. “Mijn taak is die van portefeuillehouder en toe te zien op de openbare veiligheid en orde. Tegenstanders van Zwarte Piet hebben zich de afgelopen jaren gericht op de grote steden en het zou kunnen zijn dat de aandacht nu ook komt te liggen op de kleinere gemeenten.”

Hoe de intocht in de vier dorpen digitaal gaat plaatsvinden, wordt nu uitgewerkt. In Moerkapelle wordt de sint normaliter op het Dorpsplein ontvangen, in Zevenhuizen in het centrum, in Moordrecht op het industrieterrein en in Nieuwerkerk in het Oude Dorp, waar hij aanmeert bij de Gele Brug. Die plekken stromen elk jaar volledig vol met jonge en oude fans.