Wethouder Schuurman zegt dat de gemeente werkt aan een complete lijst en dat inwoners bomen kunnen aandragen.
Wethouder Schuurman zegt dat de gemeente werkt aan een complete lijst en dat inwoners bomen kunnen aandragen. Foto: Pixabay

Bomenlijst in de maak: ‘Inwoners kunnen een boom aandragen’

Algemeen 263 keer gelezen

Zuidplas – Wethouder Jan Willem Schuurman heeft gezegd dat de gemeente terughoudend was en is met het kappen van zogenaamde structuurbomen. Hij vindt niet dat die bomen op de lijst met beschermde monumentale en waardevolle bomen moeten komen.

Erik van Leeuwen

Op die onlangs gepresenteerde nieuwe bomenlijst was veel kritiek van belangenverenigingen en individuele inwoners. Van de lijst werd meer dan de helft van de bomen geschrapt, omdat er nieuwe criteria voor het aanwijzen van waardevolle bomen zijn toegepast. Structuurbomen zijn bij elkaar passende bomen die in een reeks met elkaar het beeld van de omgeving bepalen.

Op de nieuwe bomenlijst staan, naast 243 particuliere bomen, 150 gemeentelijke exemplaren, terwijl de doelstelling een paar jaar geleden nog duizend bomen was. In de gemeente staan ongeveer twintigduizend bomen. Bomen die op de bomenlijst staan zijn beschermd en kunnen niet zonder vergunning worden gekapt. 

Kritiek
Behalve op de kaalslag hebben de belangenverenigingen en de gemeenteraad ook kritiek op de manier waarop de lijst is samengesteld. Hij zou niet accuraat zijn; de milieuvereniging en inwoners constateerden na een onderzoekje in Moordrecht dat een aantal bomen op het verkeerde adres staat geregistreerd. Er staat ook een boom op de lijst die wegens ziekte al weggehaald is.

Wethouder Schuurman zei in de raadsvergadering vorige week dat de gemeente werkt aan een complete lijst en dat de nu verschenen lijst een beginstand is. “Wij willen die lijst zo toegankelijk mogelijk maken, waarbij inwoners ook een boom kunnen aandragen”, aldus Schuurman. 

Hij zei dat het college niets ziet in het plan om toe te werken naar een lijst van duizend bomen. “Wel willen we in nauw overleg met de belanghebbenden nieuwe bomen aanplanten die de potentie hebben om tot een waardevolle boom uit te groeien.” Hij benadrukte dat de gemeente terughoudend is met het kappen van bomen. “Dat doen we pas als laatste optie.”

‘Grotere uitdagingen’
In de raad werd verschillend gedacht over de lijst. Als het aan de VVD ligt, mag de samenstelling ervan niet te veel tijd van de organisatie kosten. “We staan voor grotere uitdagingen”, aldus Ferry van Wijnen, waarmee hij verwees naar de komende begroting, het coronavirus en het Vijfde Dorp.

Hij stond daarmee lijnrecht tegenover D66-raadslid Frans Klovert, die pleitte voor een lijst waarbij elke boom en locatie uitgebreid worden beschreven. Serena Rodenburg (SP) vond dat ‘smoelenboek’ niet nodig. “Als inwoners een boom melden, weten ze heus wel of het een kastanje, een populier of een uit de kluiten gewassen bonsai is.”