IJsselvogels in actie op het complex aan de Sportlaan.
IJsselvogels in actie op het complex aan de Sportlaan. Foto: Erik van Leeuwen

IJsselvogels gaat niet sikkeneuren

Sport 195 keer gelezen


Moordrecht – Net als veel andere buitensportverenigingen voelt men bij IJsselvogels de coronamaatregelen. “We worden in alles teruggegooid in de tijd”, aldus voorzitter André van Grieken.

Erik van Leeuwen

Zaterdagmiddag half één, het is vaak een tijdstip waarop het op een competitiedag spitsuur is bij IJsselvogels. Deze zaterdag is het echter stil op het complex aan de Sportlaan. De wedstrijd tussen de B3 van IJsselvogels en die met de leeftijdsgenoten van KCC worden, buiten staf en reservespelers, gezien door acht paar ogen. 

Zeven ouders, de chauffeurs van het Capelse team, kijken met paraplu in de hand toe. Een IJsselvogels-moeder, getooid in geel hesje, fungeert als coronatoezichthouder. “Ik heb net twee ouders weggestuurd. Die zitten nu in de auto. Negen vond ik te gek”, zegt ze.

De kantine is dicht en donkere wolken pakken zich boven het complex van IJsselvogels samen. Symbolischer kan het niet. Onder de huidige omstandigheden maakt voorzitter André van Grieken nog een opgewekte indruk. “Het is zoals het is”, toont hij zijn kenmerkende nuchterheid. “Als club passen we ons aan de situatie aan. Ik ben al blij dat we kunnen sporten.”

Van Grieken vertelt dat de club het afgelopen seizoen nog ‘op nul’ heeft afgesloten. Dat wil zeggen: er is geen verlies geleden. “Dankzij goede kantine-omzetten in het najaar van vorig jaar”, zegt hij. “Daarnaast heeft het trainerskorps afgezien van de vergoeding in de lockdownperiode. We hebben niet getraind, dus we hoeven ook geen vergoeding, zeiden ze.”

Voor dit seizoen wordt het een ander verhaal. “De penningmeester heeft een aardige uitdaging”, zegt Van Grieken met gevoel voor understatement. “De opbrengsten uit de kantine waren al niet best, maar nu die helemaal dicht is, komt er via die kant helemaal niks binnen. Gelukkig hebben we wel veel nieuwe leden kunnen begroeten, vooral voor het Kombifit waarmee we vorig jaar zijn begonnen. We hebben afgelopen jaar de hoogste contributieopbrengst ooit gehad. We hebben inmiddels ook een zesde seniorenteam ingeschreven.”

Aanwas
Toch heeft IJsselvogels ook pijn. De aanwas van onderaf is een stuk minder dan andere jaren. “Bij de F-jes en E-tjes hebben we veel minder teams. Bij de E hebben we er meestal acht, nu vijf. Dat is wel zorgelijk.” Hij weet niet wat het effect is van het gebrek aan aanwas van onderaf. “Je krijgt mogelijk een gaatje in je doorstroming. Inhalen lijkt me moeilijk.”

De club is altijd erg actief op het gebied van ledenwerving. “Het schoolkorfbaltoernooi is echter afgelast en ook de clinics op scholen hebben we stilgelegd. Wim Slingerland doet dat altijd, maar hij is de jongste niet meer. Persoonlijke veiligheid is even wat belangrijker dan verenigingsbelang.”

Over de financiën maakt hij zich minder zorgen, al beseft hij dat zijn club dit seizoen de min induikt en financiële reserves moet aanspreken. “We hebben de afgelopen drie jaar zuinig geleefd en een bedrag kunnen sparen. We kunnen nog wel even door, maar dit moet geen jaren duren.”

Het zaalseizoen staat voor de deur. Ook daar zal publiek niet welkom zijn. “De luchtzuiveringsinstallatie is pas geleden gecontroleerd en als deugdelijk ervaren. Voor de verenigingsband zou het niet goed zijn als de zaalcompetitie niet wordt gespeeld. Die schade is niet meteen in geld uit te drukken.” 

Van Grieken blijft bovenal optimistisch. “We gaan niet sikkeneuren. Dat schiet niet op.”