Assistent-trainer Youssef Swaghi is fanatiek tijdens de training.
Assistent-trainer Youssef Swaghi is fanatiek tijdens de training.

Spelers Nieuwerkerk zijn bij laatste training net ‘zombies’

Sport 472 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Amper een half uur nadat het kabinet had bekendgemaakt dat de komende weken georganiseerde sport voor volwassenen verboden is, werkten de spelers van Nieuwerkerk hun dinsdagtraining af. Voor de laatste keer voorlopig. “We waren nét lekker bezig.”

Door Erik van Leeuwen

Het is alsof trainer Ron Luijten een statement wil maken. Hij heeft zijn spelers rond de middencirkel van veld 7 verzameld als hij het startsein geeft voor een partijtje in de kleine ruimte. Alle zestien spelers mogen de cirkel niet verlaten. “Snel handelen, jongens”, geeft Luijten zijn spelers tijdens de oefening mee. Niet bewust wetende dat diezelfde spelers de komende maand weer thuis opgesloten zitten.

De oefenmeester wil nog één keer goed trainen, geeft hij ’s middags aan als het onheil zich al aandient. “Ik zou het vreselijk vinden als ze de competitie er weer uitgooien. En als ze het doen, hoop ik dat we wel mogen blijven trainen.” Een paar uur later is de kater bij Luijten dubbel groot. Dat geldt ook voor zijn spelers. Waar normaal gesproken het fanatisme er vanaf druipt, hangt er nu een gelatenheid over de groep. “We zijn net een stelletje zombies, want we lopen er als verdoofd bij”, constateert Luijten.

Na een halfuurtje dirigeert hij zijn spelers naar een ander deel van het nieuwe kunstgrasveld, waar een tweede partijtje wordt gedaan. “We waren net lekker bezig”, baalt Luijten over de trainings- en competitiestop, die woensdag om 18.00 uur ingaat. “We hadden een prima start met tien punten uit vier wedstrijden. Ik heb geen idee hoe het verder gaat met de competitie. Als we op 1 december weer kunnen beginnen, valt de schade mee.”

“Ik heb er een hard hoofd in”, zegt teammanager Leo Lansbergen, die langs de zijlijn toekijkt en af en toe een praatje maakt met een geblesseerde speler. Na drie kwartier houdt Lansbergen het voor gezien. “Ik ga Duitsland-Zwitserland kijken. Nations League.”

Bij zijn vertrek zwaait hij de spelers en staf uit en roept cynisch: tot volgend jaar. Er wordt niet eens verbaasd gereageerd. Na een uurtje blaast Luijten de aftocht voor zijn troepen. “Er zijn wat jongens die behoorlijk teleurgesteld zijn”, merkt Luijten op. “We hebben geen doel op korte termijn”, vult assistent-trainer Richard Boer aan. “We spelen geen wedstrijd zaterdag en die week erop ook niet. Dan is het lastig om je voor de training te motiveren.”

Op het hoofdveld is zelfs nog een wedstrijd aan de gang. Nieuwerkerk 2 speelt voor de beker tegen Jodan Boys 4. De tussenstand na 45 minuten is halverwege al even ellendig als het slechte nieuws van het kabinet (0-5). Het rustsignaal is voor de spelers van Nieuwerkerk 1 het sein om sportpark Dorrestein voorlopig voor de laatste keer te verlaten.

“Tot na de kerst”, zegt Stefan van der Vlegel als hij afscheid neemt van bestuurslid Rob van den Berg. Die is vooral nuchter. “Het is balen, maar we moeten als club wel verder. Gelukkig mag de jeugd wel blijven trainen. We halen straks het draaiboek van de periode net na de eerste lockdown weer uit de kast. We willen op zaterdag ook een onderlinge competitie organiseren, dat mag wel.”