Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Inbrekers gebruiken speciaal gereedschap om een cilinder snel uit het slot te verwijderen.</p>

Inbrekers gebruiken speciaal gereedschap om een cilinder snel uit het slot te verwijderen.

(Foto: CVV)

Wintertijd is niet alleen uur langer slapen, maar ook inbraaktijd

  •   keer gelezen

Binnenkort gaat de wintertijd in. Voor veel Nederlanders staat de ingang van de wintertijd voor een uur extra slapen. Waar veel mensen geen rekening mee houden, is dat wintertijd gelijk staat aan inbraaktijd. De donkere dagen geven inbrekers meer tijd om ongezien hun slag te kunnen slaan. Tijd dus voor bewoners om de juiste preventiemaatregelen te nemen.

Van november tot en met februari vinden jaarlijks de meeste woninginbraken plaats. Met het Donkere Dagen Offensief zet het ministerie van Justitie en Veiligheid, samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), Politiekeurmerk, gemeenten en politiekorpsen, extra in op woninginbraakpreventie. 

De campagne maakt woningeigenaren alert op het verhoogde inbraakrisico in de wintermaanden en het belang van goede beveiliging van de woning. De campagne start op European Focus Day, de dag tegen woninginbraken op 21 oktober, met onder andere het gratis webinar ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’.

Kun je zelf als bewoner iets doen om de inbraakkans te verkleinen? “Zeker. Met een paar simpele maatregelen maak je het voor inbrekers een stuk moeilijker om binnen te komen”, stelt Susanne Schat, adviseur woninginbraken bij het CCV. “Het begint bij je eigen gedrag, zoals ramen en deuren op slot doen en een lichtje aanlaten als je weg bent.” 

Ze wijst daarbij op het belang van kwalitatief goed hang- en sluitwerk. “Wanneer de sloten, grendels en scharnieren in een woning aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voldoen, neemt de kans op inbraak al aanzienlijk af.”

Webinar
Maar er is meer; hoe zit het met ‘smart locks’, digitale deurbellen en wat houdt het Politiekeurmerk nou eigenlijk in? Bewoners krijgen antwoord op deze vragen tijdens het gratis webinar ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’ op 21 oktober, van 19.30 tot 20.30 uur. Tijdens dit webinar worden bewoners volledig bijgepraat door Sybren van der Velden, landelijk coördinator woninginbraken bij de nationale politie, en CCV-adviseur Susanne Schat, over zaken als:

• inbraakcijfers bij jou in de buurt;
• hoe veilig zijn smart locks;
• hoe bereik je inbraakwerendheid met het Politiekeurmerk;
• zo wordt hang-en-sluitwerk getest;
• de digitale deurbel.

Deelname is gratis. Bovendien maak je met je deelname kans op een digitale deurbel. Hier is meer informatie te vinden en kun je je aanmelden.

Bel 112 bij verdachte situaties: de politie komt liever te vaak dan te laat. Klik hier voor tips om inbraak te voorkomen.

Meer berichten