Het bouwrijp maken van de grond.
Het bouwrijp maken van de grond. Foto: archief

Tienduizenden euro’s schade door instabiele bodem sportpark

Algemeen 264 keer gelezen

Moordrecht - De voorbelasting van het nieuwe sportpark ’t Ambacht in Moordrecht heeft voor onvoorziene oppersingen en schade in de omgeving gezorgd.

Door het aanbrengen van zand als voorbelasting op het terrein zijn eind maart zogenoemde oppersingen in de naastliggende watergangen ontstaan. Dat zou komen door de ‘gering draagkrachtige ondergrond’, zo heeft het college de gemeenteraad in een informatienota laten weten. 

De oppersingen, die in deze mate niet voorzien waren, zijn meteen verwijderd. De gemeente heeft het adviserende ingenieursbureau om een verklaring gevraagd, maar die kon het bureau niet geven. ‘Grond kan vanwege de heterogeniteit zich in deze gebieden soms onvoorspelbaar gedragen’, staat in de nota.

Het college heeft de gemeenteraad meegedeeld dat er vier budgetwijzigingen zijn, die in de Najaarsnota worden aangevraagd. Daarover vergadert de raad op 10 november.

De drainage die in april en mei is aangebracht om de waterspanning in de ondergrond te verlagen en grondwater versneld af te voeren om de stabiliteit van de bodem te herstellen, heeft een effect van 60.000 euro op de begroting. Door de afwijkende draagkracht van de grond bleek de ingeschatte zandhoeveelheid niet toereikend. Er moest 20.000 kuub zand extra worden aangebracht, wat 425.000 euro aan extra kosten met zich mee heeft gebracht.

Door de oppersing van de slootbodem naast het terrein van paardensportvereniging Zuidplasruiters moest bovendien een nieuwe afscheiding worden geplaatst en moesten pompen worden aangevoerd om de paardenbak droog te houden. Het effect op de begroting is 40.000 euro.

Met bijna 150.000 euro extra door een overschrijding op de grondkosten, is in de begroting ook geen rekening gehouden.