In het voormalige reisbureau in de Reigerhof hangen een collage en enkele foto's.
In het voormalige reisbureau in de Reigerhof hangen een collage en enkele foto's. Foto: Erik van Leeuwen

Foto-expositie over Zuidplas aan reis langs dorpen begonnen

Algemeen 214 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De ‘makkelijkste’ weg was geweest om de foto-expositie Zuidplas Bindt en Verbindt vanwege corona uit te stellen, maar zo zit Theo de Vlaming van Stichting Steenhovens Hitland niet in elkaar. “Juist nu is het mooi om ‘m door te laten gaan.”

Menig evenement sneuvelde al door corona, maar de foto-expositie ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Zuidplas is aan zijn reis begonnen. Ook toen vorige week nieuwe en strengere maatregelen werden aangekondigd, hield Theo de Vlaming de voet op het gaspedaal. Het plannetje om in het gemeentehuis de eerste stop van de fotoreis te houden viel in duigen, maar in winkelcentrum Reigerhof werd een locatie gevonden waar de door inwoners ingezonden foto’s wel de waardering kunnen krijgen van publiek.

Zaterdag verrichtte De Vlaming in zijn eentje de opening. Gadegeslagen door winkelend publiek, op de plek waar een reisbureau menige vakantie verkocht, gaf hij het startsein voor een reis langs de vier Zuidplasdorpen. Toen hij het project bedacht, was corona nog onbekend. “Het idee was om inwoners foto’s in te laten zenden met als thema verbinding tussen de dorpen. We werden volledig ingehaald door de tijd, maar dat vind ik ook het mooie eraan. De expositie is een tijdsbeeld geworden van de afgelopen maanden, leven in coronatijd.”

Toch was het in de foto’s zoeken naar coronagerelateerde onderwerpen. “Klopt”, zegt De Vlaming. “Er zitten heel veel natuurfoto’s in. Dat is blijkbaar wat mensen voelen nu. Ze trekken zich terug in de natuur.”

Hij wijst op de ingelijste foto’s achter de etalageruit. “Deze foto laat Ver Hitland zien en de haven bij avondzon. En daar hangt bijvoorbeeld een foto van de polder in Moordrecht bij de treinovergang. Het gaat niet alleen om het artistieke, maar vooral om inwoners iets te laten zien van elkaars dorpen.”

De expositie kan zowel fysiek als digitaal (via een QR-code) worden bekeken. Het is de bedoeling dat de fotovoorstelling na een maand verhuist naar een ander dorp. De Vlaming: “Ik ben nog wel op zoek naar mooie locaties. We kunnen sowieso in de bibliotheken terecht.”