Afbeelding
Foto: Pixabay

Vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling

Algemeen 1.010 keer gelezen

Zuidplas - Bij de komende jaarwisseling wil het college van Zuidplas de landelijke lijn volgen en vuurwerkvrijezone instellen. Het kiest niet voor een algeheel vuurwerkverbod, zo heeft het de gemeenteraad laten weten.

Landelijk is bepaald dat vanaf dit jaar knalvuurwerk en vuurpijlen verboden worden voor consumenten. Zogenoemd F3-vuurwerk (zoals ratelbanden en Chinese rollen) en singleshots waren al verboden. Siervuurwerk als fonteinen en tollen mogen wel worden afgestoken op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

In Zuidplas worden gebieden rondom zorgboerderijen, hertenkamp en verzorgings- en bejaardentehuizen aangewezen als vuurwerkvrije zone. Dat geldt ook voor het gebied rond winkelcentrum Dorrestein in Nieuwerkerk, waar de afgelopen jaarwisseling sprake was van overlast en vernielingen. Gemeente en politie houden onder andere via nog te plaatsen camera’s toezicht. 

Het college laat de raad ook weten dat het proactief toezicht in de aangewezen vuurwerkvrije zones ‘een stevige wissel trekt op de handhavingscapaciteit van gemeente en politie, die niet onuitputtelijk is’.

Zoals eerder wel de bedoeling was, komen vrijwillige vuurwerkvrije zones er dit jaar niet. Dit zijn zones waarbij het merendeel van de bewoners achter de vuurwerkvrijzone staat, en waar overtreders worden aangesproken door buurtbewoners. ‘Gelet op de capaciteit die vereist is voor een zorgvuldige organisatie hiervan en de heersende coronapandemie, is besloten hier niet voor te kiezen en de eerste ervaringen met het nieuwe gedeeltelijke vuurwerkverbod af te wachten’, schrijft het college de raad.