In Nederland waren vorig jaar 250 objecten in 150 gemeenten oranje verlicht, zoals deze brug in Meppel.
In Nederland waren vorig jaar 250 objecten in 150 gemeenten oranje verlicht, zoals deze brug in Meppel. Foto: pr

Nieuwe poging om Zuidplas in het oranje licht te zetten

Algemeen 273 keer gelezen

Zuidplas - PvdA/GroenLinks en D66 willen dat de gemeente Zuidplas zich aansluit bij het initiatief ‘Orange the World’. De partijen hebben hiervoor een motie ingediend voor de raadsvergadering van woensdag 28 oktober.

Erik van Leeuwen

Orange the World is een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Tussen 25 november en 10 december worden op verschillende plekken in de wereld gezichtsbepalende gebouwen in oranje licht gezet.

Vorig jaar dienden PvdA/GroenLinks en D66 ook al een motie in die gemeente Zuidplas opriep om zich aan te sluiten. Die motie werd verworpen. Beide partijen wagen een nieuwe poging, omdat zij van mening zijn dat de nood nóg hoger is geworden.

“Onze samenleving is als gevolg van de coronapandemie dramatisch veranderd”, zegt Johan Helmer, raadslid van PvdA/GroenLinks. “Zo is het risico op huiselijk geweld door de intensiteit van thuiswerken alleen maar toegenomen, terwijl ‘social distancing’ de bereikbaarheid van dienstlening beperkt en de uitwerking van de plannen van de gemeente bijvoorbeeld op het gebied van inclusiviteit, vertraagt.”

Chantal Bon-Van de Griek (D66) wijst op de symbolische waarde van de actie. “Er gaat een belangrijke signaalfunctie van uit. Richting slachtoffers, maar ook omgeving. We moeten onze kop niet in het zand steken, ook bij ons in Zuidplas vindt huiselijk geweld plaats.”

Volgens Helmer zou het klokkenspel op het Raadhuisplein of de ophaalbrug in het Oude Dorp oranje verlicht kunnen worden. “De campagne moet de bewustwording vergroten, waardoor gesprekken op school en in huiselijke kring kunnen worden geïnitieerd. Er kan ook een Orange the World-vlag worden uitgestoken bij gemeentelijke gebouwen.”