Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

Langstzittende kinderburgemeester is afgezwaaid

Algemeen 401 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeenteraad heeft woensdag afscheid genomen van Vienne Zwarteveld. Zij was met vijftien maanden de langstzittende kinderburgemeester van Zuidplas.

Erik van Leeuwen

Zwarteveld trad in juli 2019 aan als kinderburgemeester en zou na een jaar ook vervangen worden door een nieuwe. Vanwege corona vond de nieuwe uitverkiezing tot kinderburgemeester echter pas twee weken geleden plaats.

Zwarteveld sprak zelf in een korte toesprak over een bijzondere periode. “Ik ben vijftien maanden kinderburgemeester geweest. Mijn hoogtepunten waren de vier intochten van Sinterklaas in de dorpen en de installatie van meneer Weber als burgemeester.”

Vanwege corona konden reguliere activiteiten niet doorgegaan. Zo moest de Plasticvrije dag in de vier Zuidplasdorpen, die Zwarteveld met de kindergemeenteraad had bedacht, niet doorgaan. In plaats daarvan kwam een plastic schoonmaakdag rond de Montessorischool in Nieuwerkerk. “Ondanks dat er veel niet kon, liet jij je niet uit het veld slaan”, sprak wethouder Jan Verbeek de afscheidnemende kinderburgemeester toe.

‘Ondanks dat er veel niet kon, liet jij je niet uit het veld slaan’

Tegelijkertijd met haar afscheid koos de gemeenteraad ook een nieuwe kinderburgemeester. Anna Lamot was door een selectiecommissie, met aan het hoofd wethouder Jan Verbeek, onlangs al voorgedragen voor het ambt.

Vlammend
Lamot, 10 jaar en leerling van groep 8B van Het Reigerbos in Zevenhuizen, hield een vlammende presentie waarbij ze een pleidooi hield voor overdekte kinderspeelplaatsen. Volgens haar kan dat kinderen stimuleren om buiten te gaan spelen en achter het computerscherm vandaan te halen. “Het is hartstikke handig, zo’n dak”, gaf Lamot de aandachtig luisterende raadsleden mee. “Er zou dan een verwarming kunnen komen. Daardoor is het ook in de winter lekker. In de zomer kan het dak bescherming bieden tegen de hete zon. Soms is het zo warm dat de glijbaan té heet is om te glijden.”

Het idee werd door de raad met veel enthousiasme ontvangen. Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) wilde weten of het om één grote of een paar kleinere speeltuinen gaat. Lamot liet weten een voorkeur te hebben voor minimaal één speeltuin met dak in elk dorp. “Het reizen wordt anders lastig.”

Ook Ferry van Wijnen (VVD) was onder de indruk van de presentatie, maar vroeg zich als ‘echte VVD’er’ wel af of de wens van Lamot binnen het budget van de gemeente valt.

Frans Klovert (D66) vond dat sommige raadsleden nog wat konden leren van de presentatie van de nieuwe kinderburgemeester. “Misschien kunnen we jou inhuren voor wat tips en trucs.”

Nog een idee
Hij vroeg ook wat Lamot voor haar eigen leeftijdsgenoten graag zou zien in een overdekte speelplaats. Lamot: “Ik hoor mijn klasgenoten vaak over een skatebaan. Misschien is dat een idee.”