Zuid-Holland heeft met bodemdaling te maken, ook in Nieuwerkerk. Hier ligt het laagste punt (bijna zeven meter onder NAP) van Nederland.
Zuid-Holland heeft met bodemdaling te maken, ook in Nieuwerkerk. Hier ligt het laagste punt (bijna zeven meter onder NAP) van Nederland. Foto: Provincie Zuid-Holland
Ingezonden

‘Voortuin zakt weg en de gemeente geeft niet thuis: wat is de oplossing?’

Ingezonden 631 keer gelezen

De gemeente Zuidplas heeft in augustus 2019 werkzaamheden verricht aan de riolering en de bestrating van de Torenstraat. Niet alleen werd in de straat het riool verhoogd, ook mijn riool moest verhoogd worden.

Ik ben in juni 2017 hier komen wonen en aangezien ik wist dat deze werkzaamheden nog moesten plaatsvinden, heb ik gewacht met het opnieuw aanleggen van mijn voortuin.

In februari kwam er iemand langs om advies te geven om mijn huis te isoleren. Deze wilde ook mijn kruipruimte bekijken en constateerde dat er water stond, dit was voorheen altijd droog.

Nu bemerkte ik al enige ‘werking’ in mijn tuin en rondom mijn huis. Tegels, op verschillende plekken in mijn tuin, lagen opeens scheef of los. In die periode werd ook mijn voortuin aangelegd. Binnen een maand zag ik al dat de voortuin aan het zakken was.

Ik heb de gemeente aansprakelijk gesteld, maar pas na verschillende telefoontjes kwam deze ‘even’ kijken en werd alles gegooid op het feit dat Nieuwerkerk nu eenmaal zakt.

Schuttingen aan beide kanten trokken krom, het opstapje zowel voor als achter verslechterde, de omlijsting aan de onderkant van mijn huis ging zienderogen achteruit. Uiteindelijk heb ik de opstalverzekering ingelicht, die een expert stuurde. Ik kreeg als advies om zand op te laten spuiten, zodat er tegendruk zou ontstaan. 

De kruipruimte werd in juli opgehoogd, maar de schade werd alleen maar groter. Het zand, 35m3, is al voor een derde weggespoeld. Ik heb meerdere ‘experts’ gevraagd hiernaar te kijken. Niemand die mij de oplossing voor dit probleem geeft.

Als ik de gemeente bel, krijg ik geen antwoord. Pas na een brief via de ombudsman wordt er gereageerd, maar ik merk de onverschilligheid ten aanzien van dit probleem.

Er wordt maar gezegd dat dit komt door de hoge waterstand en door vernieuwing van het riool, maar niemand die mij kan uitleggen waarom ik de enige in de straat ben met dit probleem. Vervolgens wordt gezegd dat de enige oplossing is een damwand te plaatsen en mijn tuin te laten onderheien.

Mijn vraag is nu wie dit gaat betalen, uitgaande van het feit dat dit probleem is ontstaan na de werkzaamheden van de gemeente?

  • Helma van Rossum, Nieuwerkerk aan den IJssel